Навигација
ViberX logo

Докторанди престижног Ћингхуа универзитета у посјети УНИБЛ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Радослав Гајанин састао се 21. јануара 2024. године са групом од 15 студената докторских студија на Ћингхуа универзитету из Пекинга.

Како је истакао ректор Гајанин током пријема у Ректорату, ова посјета је још један корак напријед Универзитета у Бањој Луци у сарадњи са водећим високошколским установама у Кини.

,,У наредном периоду ћемо јачати сарадњу са колегама са престижног Ћингхуа универзитета и то размјеном наставника, сарадника и студената, али и административног особља. Свакако, ту је и сарадња у реализацији научних пројеката финансираних локалним, али и средствима из Кине”, казао је ректор.

Када је ријеч о сарадњи са Кином, ректор наглашава да у посљедњих неколико година УНИБЛ остварује завидну сарадњу са водећим универзитетима из ове земље. Као примјер одличне сарадње он је истакао сарадњу са  Универзитетом за технологију и образовање (ТУТЕ) у кинеском граду Тјенђин, а који је и један од оснивача Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци.

,,Управо је Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци по броју активности један од водећих института ове врсте у Европи”, поручио је ректор.

Још једном је ректор подсјетио и на плодоносну сарадњу Универзитета и кинеских универзитета у протеклој години. По његовим ријечима, у овој години можемо очекивати да наш универзитет постане испитни центар за српски као страни језик, а што је резултат сарадње са Универзитетом за међународне студије у Пекингу. Најавио је и да  нас у 2024. години, а на основу недавно закљученог споразума о сарадњи са Шангајским универзитетом за медицину и здравствене науке, очекује изградња, односно отварање Иновационог центра за међународни трансфер технологија у пољу биомедицине.

Ванг Ђинг Ји је студент докторских студија на Ћингхуа универзитету и први пут је у Бањој Луци, али и у Европи.

,,Са наше стране постоји велико интересовање за сарадњу са Универзитетом у Бањој Луци и Републиком Српском”, казала је она.

Са студентима у посјети Универзитету у Бањој Луци су била и два професора, а један од њих је и др Чен Шилиу.

,,Ћингхуа универзитет је опредијељен за сарадњу на пољу размјене студената и особља, а све  у циљу развоја науке и технологије, а ова посјета је управо први корак на том путу”, казао је он и навео да је универзитет са којег долазе у многим областима број један у свијету.

Током ове посјете, доц. на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци др Нина Сајић одржала је гостима из Кине предавање на тему „Република Српска, Босна и Херцеговина и сарадња са Кином у оквиру иницијативе Појас и пут”.

Како је навела, први дио предавања се односи на политичку структуру и ситуацији у БиХ и гдје се ту налази Република Српска.

„Други дио предавања је  о односима БиХ, Републике Српске и Кине. Како су они изгледали прије неких десетак или 15 година, али и како они данас изгледају”, казала је доц. др Нина Сајић.

Директорка Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци доц. др Љиљана Стевић каже да је Ћингхуа универзитет основан 1911. године и сматра се најбољим универзитетом у Кини и свијету, а данас у свом саставу има 21 факултет на којем се настава изводи на 59 студијских програма.

Посјета је била прилика да се гости упознају са начином функционисања и рада Универзитета у Бањој Луци, а о чему је говорио проректор за материјалне и људске ресурсе проф. др Далибор Кесић.

Фото: Д. Десница

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-12.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-11.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-07.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-08.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-09.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-06.JPG