Навигација
ViberX logo

Универзитет у Бањој Луци обиљежио 48 година рада

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаном академијом, одржаном 7. новембра 2023. године у КЦ ,,Бански дворˮ, обиљежено је 48 година успјешног рада и развоја Универзитета у Бањој Луци.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин истакао је да сваке године  Универзитет напредује.

По ријечима ректора, у наредном периоду нас очекује низ активности којима ћемо допринијети томе да Универзитет напредује на свим пољима.

,,Радићемо заједно са Студентским парламентом и Унијом студената Републике Српске на реализацији свих планираних пројеката. Континуирано радимо на унапређењу наставе и наставног процеса, увођењу обавезне студентске праксе. Желимо да се студентски стандард унаприједи и да услови студирања буду још бољи. У сарадњи са Владом и Градом, радићемо на побољшању услова студирања студената са инвалидитетомˮ, казао је Гајанин.

Како је навео ректор, уз несебичну подршку Владе Републике Српске положај запослених на Универзитету је све бољи, а трајно опредјељење Универзитета је да у наставу улазе само најбољи.

Ректор је такође навео да су и ове године награђени наставници и сарадници, за постигнуте резултате у науци, пројектима и умјетности на нашем Универзитету.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да су универзитети најважније институције које оснива једна држава, те пожелио Универзитету у Бањој Луци да изњедри академске грађане са што више знања којим би сачували и унаприједили Српску.

„Његујући знање, његујемо и своју снагу, јер само друштва која су ослоњена на знање могу да се надају успјехуˮ, рекао је Стевандић.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске доц. др Жељко Будимир рекао је да је поносан на овај универзитет, који ће увијек имати подршку ресорног министарства.

„За 48 година Универзитет у Бањој Луци био је способан да се афирмише и етаблира као једна од најважнијих високошколских институција. Задњих година Влада Републике Српске уложила је око 14,9 милиона КМ, чиме је показала снажну намјеру да подржава високо образовањеˮ, рекао је Будимир.

Он је додао да неће изостати подршка Владе за рјешавање одређених инфраструктурних питања, али и евентуалне дораде и измјене постојеће легислативе с циљем унапређења ове области.

Будимир је истакао да ће у наредном периоду посебно радити на снажном умрежавању српског академског простора, односно да универзитети из Србије буду стратешки партнер универзитетима у Српској.

Почасни докторат Универзитета за ширење истине добио је директор Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, који је рекао је да му је ово велика привилегија и подстрек да настави са ширењем истине о подвизима и страдањима Срба.

„Истина је најбитнија и даје ми додатни подстрек да наставим у том правцу, јер Срби заслужују истину, правду, слободу. Сваки Европљанин дугује слободу једном малом, али веома храбром народу на Балкану – а то су Срби. Истина о њима, њиховим подвизима и страдањима треба да буде позната свимаˮ, поручио је Гујон.

На свечаности којој су присуствовали ректори, проректори универзитета са којима сарађујемо, те предсједник АНУРС академик Рајко Кузмановић, градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић, министарка локалне управе и самоуправе Сенка Јујућ, уручене су и повеље и плакете, златне значке са ликом Николе Тесле, те плакета професор емеритус.

Тако су повељом Универзитета награђени: ванредни професор Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и директор ЈУ „Бански двор – Културни центарˮ мр Младен Матовић, амбасадор Босне и Херцеговине у Израелу Душко Ковачевић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић и ЈПШ „Шуме Републике Српскеˮ а. д. Соколац. Плакетом Универзитета награђени су: редовни професор Природно-математичког факултета др Драшко Маринковић, пензионисани професор Универзитета у Бањој Луци др Страин Посављак, редовни професор и декан Правног факултета др Жељко Мирјанић, те редовни професор и декан Филозофског факултета др Срђан Душанић.

,,Задовољство је на овој академији слушати резултате које је УНИБЛ остварио. Мени лично и Представништву Републике Српске у Србији ова награда представља подстрек да још снажније и садржајније радимо на промоцији наше Републике у Србијиˮ, казао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Почасно звање професор емеритус припало је проф. др Рајку Гњату који је захвалио свима који су подржали његов избор.

,,Бурни догађаји из деведесетих година опредијелили су ме да дођем у Бању Луку, било је то вријеме када је Републику Српску требало бранити и градитиˮ, казао је Гњато. Присјећајући се свог рада на Универзитету и његовим чланицама, од тадашње Педагошке академије, Филозофског факултета до Природно-математичког факултета. У име свих ректора гостију, скупу се обратио ректор Универзитета у Сарајеву проф. др Рифат Шкријељ. По ријечима ректора Шкријеља, Универзитет у Сарајеву и Универзитет у Бањој Луци имају чврсту академску сарадњу, а која ће бити настављена и у наредном периоду и која ће нам омогућити да заједно остваримо бројне заједничке циљеве.

Универзитет у Бањој Луци водећа је високошколска научно-образовна институција у Републици Српској и други по величини универзитет у БиХ. Основан је 7. новембра 1975. године, чему је претходило формирање неколико виших школа и факултета на овом простору.

Приликом оснивања, у саставу Универзитета било је пет факултета – Електротехнички, Технолошки, Машински, Правни и Економски, као и три више школе. Медицински факултет основан је 1978. године, а остали факултети касније – Пољопривредни и Шумарски 1992, Филозофски 1994, Архитектонско-грађевински и Природно-математички 1996, Академија умјетности 1999, Факултет физичког васпитања и спорта 2001, Филолошки, Рударски и Факултет политичких наука 2009. године, те Факултет безбједносних наука 2017. године.

Универзитет у Бањалуци данас има 16 факултета, Академију умјетности и Институт за генетичке ресурсе.

Галерија фотографија налази се овдје.

Фото: Јања Бијелић и Дејан Десница

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13767/48-glavna-1.jpg