Навигација
ViberX logo

Проректорка Пантелић Бабић учествовала у раду Округлог стола у Сплиту

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањој Луци проф. др Кристина Пантелић Бабић учествовала је у раду округлог стола УниАдрион универзитетске мреже, одржаног од 14. до 16. новембра 2023. године у Сплиту.

Иначе, сједница Управног одбора УниАдрион мреже и Округли сто под називом Quo Vadis UniAdrion? Пут међууниверзитетске сарадње организовани су у просторијама Ректората Универзитета у Сплиту. Ректор Универзитета у Сплиту и тренутни предсједник УниАдрион мреже проф. др Драган Љутић, заједно са својим сарадницима, био је домаћин овог значајног регионалног окупљања.

Поред ректора Љутића, Округлом столу присуствовали су дипломата и главни секретар Јадранско-јонске иницијативе Фабио Пиглиапоко, те руководиоци Kанцеларије за међународне односе, као и чланови секретаријата УниАдрион мреже, представници универзитета чланова мреже и други.

На Округлом столу било је ријечи о томе на који начин наведена мрежа може допринијети заједничким истраживачким активностима, пројектима и образовању. Један од закључака овог догађаја била је и потреба за већим ангажовањем и учешћем студената у активностима УниАдрион мреже уз повећање активности везаних за доступне информације о самој мрежи.

Истог дана, на Економском факултету Универзитета у Сплиту, отворена је и дводневна конференција Adriatic-Ionian Region is You(th) на тему You(th) in EUSAIR, којој су присуствовали и присутни представници УниАдрион мреже. Током конференције одржано је неколико паралелних сесија у организацији младих представника држава јадранско-јонског региона уз активно учешће присутних са интересантним информацијама о активним и будућим пројектима.

Током овог догађаја, проректорка проф. др Кристина Пантелић Бабић разговарала је са колегама из УниАдрион мреже о даљој сарадњи и предностима које доноси активно учешће у овој међууниверзитетској мрежи у којој је Универзитет у Бањој Луци вишедеценијски активни члан и учесник.

Мрежа УниАдрион основана је 2000. године у Равени и од тада у свом раду подстиче сарадњу универзитета јадранско-јонског региона кроз заједничке пројекте, обуке и студије. Тренутно броји 53 универзитета члана мреже из десет земаља, укључујући и Универзитет у Бањој Луци.

EUSAIR је макрорегионална Стратегија ЕУ за јадранску и јонску регију, покренута у октобру 2014. године, а укључује четири државе чланице Европске уније, и то Хрватску, Грчку, Италију, Словенију те Албанију, Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину и Сан Марино. EUSAIR се надовезује на петнаестогодишњу сарадњу унутар јадранско-јонске иницијативе и на поморску стратегију за Јадранско и Јонско море Европске комисије из новембра 2012. године.

Извор фотографија: Свеучилиште у Сплиту

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13790/IMG_2515.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13790/IMG_2515__1_.jpg