Навигација
ViberX logo

Делегација Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке посјетила УНИБЛ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

О отварању модерног иновационог центра за међународни трансфер технологија у пољу биомедицине, који треба да изврши трансфер високих технологија у здравствени систем Републике Српске, разговарано је 22. новембра 2023. године на састанку ректора Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Радослава Гајанина и делегације Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке коју је предводио ректор проф. др Ву Тао.

Ректор Гајанин је рекао да Универзитет у Бањој Луци већ има традиционално добру сарадњу са универзитетима у Кини, те да је сигуран да ће сарадња са Шангајским универзитетом за медицину и здравствене науке бити веома добра, интензивна и динамична. По ријечима ректора Гајанина, наш универзитет је за шест година остварио сарадњу са више од десет водећих универзитета из НР Кине.

„Имамо прилику да у Републици Српској буде смјештен иновациони центар који ће бити посвећен трансферу науке и технологије у области здравствених и биомедицинских наука и наш универзитет ће бити сигуран партнер у томеˮ, рекао је Гајанин.

Шангајски универзитет за медицину и здравствене науке је лидер у свеобухватном развоју бимедицинске индустрије, а ректор Ву Тао очекује да ће Кина и Република Српска имати плодну сарадњу у области трансфера биомедицинских технологија.

„Постоје потенцијали и могућности развоја сарадње на пољу иновационог центра за трансфер биомедицинских технологија и надамо се да ћемо ту сарадњу остварити и заједнички радити на реализацији пројеката у тој областиˮ, рекао је Тао.

,,Центар би служио као прилика за размјену особља, размјену технологија и бољу сарадњу у пољима медицине и академске сарадње и пројекатаˮ, истакао је ректор Ву Тао.

Он је истакао да се заједничким трудом и радом могу остварити значајни резултати. Оно што је важно нагласити јесте то да је отварање иновационог центра за трансфер технологије у пољу биомедицине планирано у оквиру пројекта „Појас и путˮ.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Ранко Шкрбић рекао је да се радује будућој сарадњи, када је ријеч о трансферу технологија у области здравства и медицине.

„У потпуности смо спремни за такву сарадњу, која ће допринијети развоју здравствене заштите, али и научне области и технологијаˮ, рекао је он.

Успостављање међународног трансфера технологије од стратешког је интереса за здравство Српске, али и њен положај у међународној заједници, поручују надлежни.

,,Делегација из Kине је спремна да у Бањој Луци и Републици Српској отвори један иновациони центар који треба управо да изврши тај трансфер технологија у наш здравствени системˮ, каже министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске доц. др Жељко Будимир. По његовим ријечима, Универзитет ће имати подршку Владе Републике Српске и министарстава у свим активностима које се односе  на формирање и рад овог центра.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, који је такође присуствовао овом састанку у Ректорату, рекао је да му је велико задовољство угостити делегацију из Шангаја, те подсјетио да је прије неколико дана у том граду као шеф делегације Републике Српске имао прилику да разговара о сарадњи у различитим областима.

„Сада отварамо нови вид сарадње и ријеч је о иновацијама и новим технологијама у области здравства. Ради се о системском сегменту сарадње кроз област високог образовања и иновација, што за здравствени систем Републике Српске много значиˮ, рекао је Шеранић.

Састанку је присуствовао и ректор Универзитета информатичких наука и технологије из Охрида проф. др Нинослав Марина, проректори Универзитета у Бањој Луци проф. др Кристина Пантелић Бабић и проф. др Далибор Кесић, те директорка Конфуцијевог института УНИБЛ доц. др Љиљана Стевић.

Фото: Дејан Десница

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13801/515.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13801/514.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13801/510.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13801/511.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13801/512.jpg