Навигација
ViberX logo

Потписан уговор о оснивању Научно-технолошког парка Републике Српске

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и министар за научно-технолошки развој Републике Српске доц. др Жељко Будимир потписали су 13. септембра 2023. године уговор о оснивању Научно-технолошког парка (НТП) Републике Српске.

Ријеч је о првом научно-технолошком парку у Републици Српској, чији су оснивачи Влада Републике Српске и Универзитет у Бањој Луци, а за његовог директора именован је Никола Драговић.

Влада Републике Српске обезбиједила је средства за први период рада, а за почетак, канцеларије НТП-а биће у новом објекту Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета и Шумарског факултета, у кругу Универзитетског града. Иначе, локација је у непосредној близини будућег објекта НТП, за који је израда пројектно-техничке документације у току.

Како је предвиђено, на прољеће наредне године планирано је полагање камена темељца за изградњу Научно-технолошког парка, укупне површине 7,5 хиљада квадратних метара, а планирани рок за завршетак радова су 24 мјесеца. Оквирна вриједност објекта који ће бити смјештен у Универзитетском граду, са неопходном опремом и лабораторијом, износи 15 милиона евра. Цјелокупну активност оснивача првог НТП подржао је Развојни програм Уједињених нација (UNDP), обезбиједивши средства за израду пројектно-техничке документације и јачање капацитета будућег менаџмента парка.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13600/IMG_8075.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13600/IMG_8080.JPG