Навигација
ViberX logo

Ања Стојаковић - Ка Фоскари универзитет у Венецији

Универзитет у Бањој ЛуциИскуства са размјене

Одувијек сам жељела живјети и студирати ван наше земље, а пошто сам завољела италијански језик, Италија је за мене постала синоним за иностранство. Како бих остварила своју жељу, уписала сам Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци, знајући, између осталог, да ова установа сарађује са универзитетима у Италији.

Одлучила сам се за размјену у оквиру Еразмус програма јер је то била прилика да проведем један семестар у Венецији, да тамо сретнем нове људе, стекнем сазнања о различитим културама, као и да путујем по Италији и обиђем много градова, што је мени можда било и најбитније.

Нагласила бих и да су ми боравак у Венецији и дружење са локалним становништвом веома помогли у усавршавању италијанског језика. Сматрам да се језици најбоље и најлакше усвајају тамо гдје је њихово основно говорно подручје, тако да бих размјену препоручила свакоме ко жели да научи неки језик, а притом воли да упознаје људе и културе којима они припадају.

Ова размјена драгоцјена је и због тога што вам пружа могућност да се осамосталите. Тек када се нађете у непознатом окружењу, схватите колико сте заправо способни. С друге стране, чак и ако одете сами, сасвим сигурно нећете бити усамљени – градови у којима се размјене реализују препуни су студената из цијелог свијета и богати садржајима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13576/02_%D0%90%D1%9A%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0.jpg