Навигација
ViberX logo

Сарадња са Музејом жртава геноцида у Београду

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић и директор Музеја жртава геноцида из Београда Дејан Ристић потписали су 11. маја 2023. године Протокол о сарадњи.

Како је истакао ректор Гајанин, на овај начин омогућава се да чланови академске заједнице са два јавна универзитета активно истражују историјске чињенице које су у претходном периоду биле занемарене.

,,Истраживања ће се проводити у Музеју жртава геноцида, а што ће у наредном периоду резултирати значајним бројем мастер радова и докторских дисертација, те научних радова из области историјских наукаˮ, казао је  ректор Гајанин.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске доц. др Жељко Будимир наглашава да је ово једна од иницијатива коју су заједнички покренули Министарство и Музеј.

,,Важно је да се изучавање геноцида, ратних злочина и Другог свјетског рата одвија систематично и кроз институционални начин, на катедрама за историју на два јавна универзитета у Републици Српскојˮ, казао је министар Будимир и додао да је потписивање протокола „буђењеˮ историјских наука.

„Научноистраживачки пројекти у Републици Српској овог типа биће уско везани за оно што ради Музеј жртава геноцида у Београду. Без изучавања Другог свјетског рата, не можемо да схватимо каква реалност нас очекује у времену које је испред насˮ, рекао је министар.
Он сматра да ће овај документ омогућити брзе успјехе у истраживањима Другог свјетског рата и геноцида над Србима у НДХ.

Директор Музеја жртава геноцида из Београда Дејан Ристић каже да је циљ ове сарадње да историјско искуство страдања Срба буде видљивије не само у оквиру српског етничког простора, већ у свијету и да се ова тема интернационализује и да се на сваки начин, науком, боримо против ревизије, фалсификовања историје и стигматизације српског народа.

Ристић је нагласио да се потписивањем протокола са два јавна универзитета заокружује систем сарадње са релевантним образовним институцијама на српском етничком простору.

„Музеј жртава геноцида у Београду, који је основан 1992. године, једна је од три најреферентније институције у свијету, уз Музеј Јад Вашем у Јерусалиму и Меморијални музеј Холокауста, и располаже са више од 200.000 јединица грађе које свједоче о геноциду над Србима у НДХˮ, рекао је Ристић.

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован истакао је да потписивање протокола представља коперникански обрт у вези српских страдања, јер се о томе, како је нагласио, до сада није радило систематски, научно, темељно и на међународном нивоу.

„Управо ће оваквим споразумом то бити омогућено. Важно је да цијелу причу о српском страдању у 20. вијеку, поготово у Другом свјетском рату, мора да носи Републике Српска јер гро жртава Јасеновца, жртава Другог свјетског рата и бораца долази са ових терена, Босанске Крајине, Кордуна, Лике, Баније, Западне Славоније, Далмације. Њихови потомци у огромном броју насељавају Србију, готово трећину становништва, и ради се о великом покрету који омогућава да се реално, у времену које долази, бавимо српским страдањима у Другом свјетском ратуˮ, навео је епископ Јован.

Ректор Кулић наглашава да је ово један од начина да се на посебан начин пажња посвети историји страдања српског народа у Другом свјетском рату, али и ратовима који су се дешавали послије тога.

Иначе, како се наводи у самом тексту протокола, потписаног у просторијама Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, потписници протокола ће радити на заједничкој организацији и реализацији пројеката и програма у области културе, образовања, културе сјећања, умјетности и научноистраживачке дјелатности, са посебним акцентом на истраживање геноцида почињеног над припадницима српског народа на цјелокупном подручју Независне Државе Хрватске, као и ратних злочина и злочина против човјечности почињених над припадницима српског и других народа на подручју бивше Југославије током 20. и 21. вијека.

У наставку дана, одржан је и први радни састанак ресорног министра, епископа Јована, ректора Гајанина и Кулића, директора Ристића, декана два Филозофска факултета – проф. др Срђана Душанића и проф. др Драга Мастиловића, те руководиоца СП историје на Филозофском факултету УНИБЛ проф. др Боривоја Милошевића, као и представника Епархије пакрачко-славонске и Музеја жртава геноцида. Током овог састанка договорене су прве активности које се односе на реализацију Протокола о сарадњи са Музејом жртава геноцида у Београду.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13310/IMG_3165.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13310/IMG_3162.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13310/IMG_3164.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13310/IMG_3166.JPG