Навигација
ViberX logo

Обиљежено пет година рада  Специјалистичког центра ,,Дентална клиникаˮ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Пет година успјешног рада Специјалистичког центра „Дентална клиникаˮ обиљежено је 17. маја 2023. године.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да „Дентална клиникаˮ напредује из године у годину када је ријеч о врхунској опреми и кадру.

,,Наш стратешки циљ је и био да Универзитет, односно његове чланице, изађу на тржиште и у томе је највећи искорак направио Медицински факултет организационом јединицом 'Дентална клиника', која данас пружа врхунске услугеˮ, рекао ректор и нагласио да је у овој клиници студентима обезбијеђен адекватан простор гдје ће стицати практичне вјештине, а специјализантима из различитих стоматолошких грана простор гдје ће стећи практична знања.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске доц. др Жељко Будимир каже да ,,Дентална клиникаˮ посједује врхунску опрему и очекује се да ова институција постане база за специјализанте у региону.

Он је нагласио да је све што се може видјети у ,,Денталној клинициˮ на корист грађана Републике Српске, али и Универзитета у Бањој Луци и науке, те да је ту могуће урадити тако компликоване захвате какви нису могући у водећим приватним клиникама из области денталне медицине.

,,То је спој науке и струке који даје резултат који одговара потребама тржишта, али и нашег здравственог система. Тржиште има потребу за профитом, а овдје одговарате директно систему. Здравствена безбједност један је од важних аспеката безбједности и Влада Српске се труди да прати те трендове у региону и свијетуˮ, нагласио је Будимир.

Иначе ,,Дентална клиникаˮ, поред тога сто је научна база, пружа здравствену заштиту из области денталне медицине на примарном и секундарном нивоу. Данас имају потписан уговор о пружању здравствене заштите са Фондом здравственог осигурања Републике Српске и са још 22 здравствене установе.

Како је истакао декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Ранко Шкрбић, за пет година на овој клиници обављено је више од 82.000 прегледа, израђено скоро шест хиљада мобилних ортопедских помагала, односно апаратића за усмјеравање раста зуба и 387 фиксних апарата.

Декан је  нагласио да ,,Дентална клиникаˮ располаже са 31 стоматолошком столицом, те да је ту запослен 71 радник. По ријечима декана, до сада је овдје своје специјализације успјешно окончало 109 љекара.

Догађају поводом пет година рада ,,Денталне клиникеˮ присуствовали су проректор за материјалне и људске ресурсе и генерални секретар Универзитета у Бањој Луци проф. др Далибор Кесић и мр Ђорђе Маркез, директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић, директорка Дома здравља Бања Лука др Невена Тодоровић, те декани и продекани чланица Универзитета у Бањој Луци.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13332/3437.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13332/3442.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13332/3443.jpg