Навигација
ViberX logo

На ЕТФ-у направљен први чип у БиХ

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци (ЕТФ УНИБЛ) представио је 18. маја 2023. године први интегрисани чип, полупроводничке технологије, који представља најсофистициранији технолошки процес.

Ријеч је о првом чипу ове врсте у Босни и Херцеговини, а који није рађен у комерцијалне сврхе. С друге стране, када би се чип појавио на тржишту, његова вриједност би могла бити и 30.000 евра.

Наш Електротехнички факултет се на овај начин сврстао у ред високошколских институција гдје се једна од најважнијих инжењерских дисциплина данашњице и будућности изучава по најбољим свјетским програмима, директном примјеном индустријског стандарда у настави, тако припремајући наредну генерацију инжењера да иновацијама буду замајац економског препорода.

Студентима и наставницима ЕТФ-а за развој првог интегрисаног чипа било је потребно пет година. Студент Вања Жерић један je од иноватора ове идеје, а наводи да  је стечено знање било предуслов да би се могло приступити изради.

,,Ради се о два чипа, од којих је један стабилизатор односно регулатор напона који има могућност да стабилизује напон од 1,8 до 3,3 волта. Други је био осцилатор који је неопходан за једна овакав чипˮ, каже студент Електротехничког факултета Вања Жерић.

Доцент Електротехничког факултета др Александар Пајкановић, који предаје неколико предмета у домену развоја чипова на Катедри за електронику, истакао је да је CMOS технолошки процес најсофистициранија технологија која постоји на свијету, а да је комерцијално доступна, те да су они овладали њоме и демонстрирали је реализацијом чипа.

,,Посебно је важно истаћи да је ова технологија важна као стратешки ресурс, војно и индустријски, те у високошколском образовању, а најважније је да се на овај начин стављамо у ранг свјетских универзитета који се баве изучавањем ове области. Уобичајено је да се реализација чипова ради на докторским студијима, а ми смо уз велике напоре то успјели са студентима треће године. Овај чип није намијењен комерцијализацији, јер смо га развијали да бисмо демонстрирали способност и власт над таквом напредном технологијомˮ, нагласио је Пајкановић.

Да је ријеч о значајном догађају става је и први човјек Електротехничког факултета проф. др Зоран Ђурић.

,,Наши студенти су претходне двије године остварили значајне резултате на различитим такмичењима, а неке од колега које су учествовале на изради чипа су биле на тим такмичењимаˮ, казао је Ђурић на промоцији одржаној у просторијама наведеног факултета.

План је да почетком сљедеће године на глобално тржиште изађе потпуно нови производ који Електротехнички факултет Универзитета реализује у сарадњи са другим компанијама. До тада, студенти овог факултета наставиће са освајањем нових признања.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip_naslovna_slika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__5_.jpg