Навигација
ViberX logo

Закључак Сената поводом акције ,,Кластер’’

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Сенат Универзитета у Бањој Луци, на 91. сједници, одржаној 30. марта 2023. године у просторијама Ректората Универзитета у Бањој Луци, донио је закључак поводом недавне полицијске акције ,,Кластер”.

Поводом недавне полицијске акције „Кластер”, која је спроведена на неколико високошколских установа у Републици Српској и Федерацији БиХ, Сенат Универзитета у Бањој Луци жели да се обрати академској заједници и цјелокупној јавности у Републици Српској.

Имајући у виду да образовање представља темељ сваке државе и њеног напретка и да као такво мора бити увијек у фокусу јавности и цјелокупног друштва, изненађени смо информацијом Тужилаштва БиХ о недавно спроведеној полицијској акцији на одређеним високошколским установама у Републици Српској и Федерацији БиХ и привођењима појединих универзитетских професора.

Поштујући прије свега уставно начело презумпције невиности сваког лица у кривичном поступку, Сенат Универзитета најоштрије осуђује сва незаконита и неморална понашања појединаца и високошколских установа у процесу стицања стручних и академских звања. Овакве појаве, које имају тешке и далекосежне посљедице за друштво и високо образовање, морају бити најоштрије санкционисане.

Очигледно је да област високог образовања тражи повећану пажњу свих органа и институција, у смислу унапређења легислативног оквира, подизања стандарда квалитета и успостављања оштрих критеријума екстерне евалуације и акредитације свих високошколских установа. Овакве штетне појаве свакако траже и најхитнију реакцију институција које су овлаштене за контролу законитости рада високошколских установа у Републици Српској.

У том смислу, Сенат Универзитета у Бањој Луци даје пуну подршку у дјеловању ресорног Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Републичке просвјетне инспекције Републике Српске, као и појачаној контроли свих јавних и приватних високошколских установа у Републици Српској. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13207/rektorat.jpg