Навигација
Viber

Уручени уговори о финансирању пројеката

АктуелноУниверзитет у Бањој Луци

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић уручио је 10. марта 2023. године уговоре о финансирању пројеката научноистраживачких организација чији је оснивач АП Војводина у сарадњи са организацијама из Републике Српске.

Ове године су подржана 24 пројекта са укупно 24 милиона динара, а средства су одобрена за шест пројеката из области медицинских наука, пет пројеката из области друштвених наука, по четири из области техничких и биотехничких наука, по два пројекта из области технолошких и интердисциплинарних наука и један пројекат из области спорта и физичког васпитања.

Како је Милошевић истакао, из године у годину повећавају се средства за заједничке научноистраживачке пројекте, а све већи број подржаних пројеката говори о томе да  је простор за повезивање истраживача из Србије и Републике Српске све шири.

Он је додао да је важна спремност да се јачају капацитети науке као оквира из кога извире модерно високо образовање, а самим тим и сви други ресурси једног друштва, његов привредни, политички и демократски потенцијал.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир рекао је да ови заједнички пројекти учвршћују везу наших универзитета и да наш академски простор добија заједничку димензију.

„Истовремено, ово је изузетно важно за интелектуалну заједницу, јер ће размена идеја, мишљења и завршетак тих пројеката сигурно добро маркирати одређене проблеме који су присутни у АП Војводини и Републици Српскојˮ, навео је министар Будимир.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин истакао је да су подржани важни пројекти, који ће, осим тога што ће резултирати примјеном у струци, повезати тимове универзитета.

Ректор Универзитета у Новом Саду  проф. др Дејан Мадић истакао је да су универзитети сјеме знања, те да је овај вид сарадње АП Војводине са Републиком Српском посебно важан.

(АГЕНЦИЈЕ/УНИБЛ)

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13173/UGOVORI_APV2023.jpg