Навигација
ViberX logo

Позиви за приступ истраживачким инфраструктурама JRC-а

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпштеПозиви за пријаву пројеката

Заједнички истраживачки центар (JRC) објавио је осам позива за отворени приступ истраживачким инфраструктурама смјештеним у холандском граду Петен, њемачком граду Карлсруеу и Испри у Италији.

Позиви су намијењени екстерним корисницима из академске заједнице и истраживачких организација, индустрије, малих и средњих предузећа и уопштено из приватног и јавног сектора.

Иначе, JRC је отворио своје три лабораторије у Петену за процјену животне средине и механичких материјала (EMMA). Ове лабораторије фокусиране су на испитивање материјала на високим температурама и у корозивним срединама уз кориштење тестних узорака од микро до макро величина. Већина истраживања подржана је међународним и европским пројектима који укључују националне нуклеарне истраживачке лабораторије, академску заједницу, као и нуклеарну индустрију. 

Тако Actinide UserLab (Actuslab) из Петена укључује најсавременије инструменте за мјерење и испитивање својстава материјала у широком опсегу температуре, притиска и магнетног поља. Студије спроведене у JRC-у помажу да се знање о актинидима доведе на ниво „материјала по дизајнуˮ. Подстицање међународне сарадње и нуђење приступа својим специјализованим објектима кроз програме ЕУ кључ је за реализацију и проширење eвропског истраживачког простора у областима хемије и физике актинида.

Даље, Европска лабораторија за процјену конструкција (ELSA) нуди највећи Хопкинсон бар на свијету (HopLab), који се користи за проучавање материјала и конструктивних компоненти под веома брзим динамичким оптерећењима, као што су она усљед експлозија и удара, гдје је неопходно познавање понашања материјала при високим стопама напрезања.
У Петену је и Лабораторија за нанобиотехнологију JRC-а, а која има најсавременије објекте за интердисциплинарне студије, са посебним фокусом на карактеризацију наноматеријала, наномедицине, напредних материјала и микро(нано)пластике. Њихов институционални рад фокусиран је на развој научно заснованог разумијевања физичко-хемијских својстава ових материјала и њихове интеракције са биолошким системима.

Све додатне информације налазе се овдје.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12935/openlab1.jpg