Навигација
ViberX logo

Европска комисија усвојила радни програм рада Хоризонт Европа

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Европска комисија усвојила је радни програм рада Хоризонт Европа, вриједан 13,5 милијарди евра за 2023. и 2024. годину, а што је сигнал за почетак нове фазе истраживачког програма ЕУ.

Ријеч је о програму у којем су наведени позиви за пројекте, њихов обим и буџети. На овај начин је комплетиран пакет пројеката програма рада Хоризонт Европа, а у њему се сада налазе и програми који нису били раније објављени, а то је цивилно друштво и безбједност.

Како се наводи, нови програм рада је у великој мјери у складу са климатским и дигитално оријентисаним политичким циљевима ЕУ, са преко 5,67 милијарди евра, или више од 42 одсто буџета, намијењених истраживању у вези са климом, укључујући 1,67 милијарди евра за подршку биодиверзитету. С друге стране, преко 4,5 милијарди евра биће уложено у дигитална истраживања, док ће додатних 970 милиона евра помоћи да се убрза транзиција чисте енергије и промовише енергетска независност.

Упркос другим кризама које су присутне, ни пандемија вируса корона није стављена у други план 2023. године, па ће милијарда евра из фонда ЕУ бити уложена у истраживање које се бави економским и друштвеним посљедицама пандемије. Када је ријеч о здравственој ситуацији и ванредним околностима у доба пандемије вируса корона, план је да се за ову намјену издвоји 336 милиона евра.

Даље, додатних 600 милиона евра је планирано да се уложи кроз пет мисија Хоризонт Европа и то за истраживања заснована на темама као што су климатски ризици, обнова водених система, прелазак на климатску неутралност, побољшање здравља земљишта, те за борбу и превенцију карцинома.
Пуни програм рада усвојен је неколико недјеља прије почетка новог двогодишњег програмског периода, а први позиви се отварају већ ове недјеље.

Детаљни планови позива и њихов обим могу се наћи у четрнаест програма рада који су сада доступни на интернетској страници Европске комисије. Такође, комисија ће одржати низ информативних догађаја за потенцијалне подносиоце апликација за пројекте, а који почињу 8. децембра 2022. и трају до 16. фебруара сљедеће године.

Програми рада налазе се овдје.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12903/European-Commission.jpg