Навигација
ViberX logo

Почиње BizVenture шампионат

Опште

Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини, у  оквиру пројекта Бољом управом до бржег економског раста, финансираног од стране Владе Краљевине Норвешке, у сарадњи са Универзитетом у Бањој Луци и Универзитетом у Сарајеву, најавио је почетак другог BizVenture онлајн шампионата чији је циљ да студенти играњем симулацијске игре стекну нова знања из основа предузетништва, тестирају своју бизнис идеју у виртуелном свијету, те да се забаве.

BizVenture је симулацијска предузетничка игра развијена кроз IT Girls иницијативу коју реализују UNDP, UNICEF i UNWomen, а чији је развој финансирала Шведска.

Шампионат се одржава од 11. новембра до 2. децембра и позвани су сви студенти Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Сарајеву да учествују и покушају освојити вриједне награде. Три најбоље оцијењена бизнис модел канваса развијена кроз игру биће награђена вриједним наградама.

Мр Анђела Пепић, која руководи Центром за развој и подршку истраживању при Универзитету у Бањој Луци, нагласила је да је прошлогодишње, прво издање шампионата дало сјајну виртуелну прилику студентима да тестирају своје знање и идеје о предузетништву.

„Успјешно одржани први шампионат на Универзитету у Бањој Луци показао је да студентице и студенти различитих факултета нашег универзитета имају сјајних идеја за пословне подухвате, који чекају прилику да, уз подршку и додатна знања из области предузетништва, засијају у свом пуном сјају након тестирања у виртуелном окружењу попут BizVenture онлајн игре­­ˮ, нагласила је она, те истакла да је управо ова игра начин на који су наши студенти могли да на забаван начин тестирају своје постојеће знање у области предузетништва, да усвоје нова знања, те да промишљају о начинима како да своју идеју преточе у будући пословни подухват.

,,С проширењем шампионата и на Универзитет у Сарајеву, сматрамо да ће студентице и студенти оба универзитета не само имати прилику да уче кроз BizVenture игру, него и да касније размијене своје идеје, а можда и добију неке нове, заједничке идеје за даљи развој, уз менторску подршку коју ће им оба универзитета пружити. Сматрамо да је овај шампионат одличан примјер наставка досадашње успјешне сарадње и разумијевања између Универзитета у Бањој Луци, Универзитета у Сарајеву и UNDP-a у БиХ, а с циљем пружања додатних могућности за развој и стицање знања младих генерацијаˮ, навела је Анђела Пепић.

Маја Арсланагић-Калајџић, директорка Центра за истраживање и развој Универзитета у Сарајеву, укључила је Универзитет у Сарајеву у овогодишњи шампионат.

,,Сматрамо да је ово изврсна иницијатива која за циљ има подстицање дигиталне трансформације и предузетништва на универзитетима, како би се унаприједиле и дигиталне и пословне вјештине универзитетских студената и која може резултирати успјешним пословним идејама које ће бити тестиране у виртуелном свијету, са потенцијалом за пренос и у стварни свијет и на тржиштеˮ, наводи она.

Како каже, ове активности су у складу са мисијом Универзитета у Сарајеву, који улаже напоре и креира инспиративно, инклузивно и атрактивно окружење за учење, проучавање, истраживање и умјетнички рад, што омогућава да студенти, истраживачи, наставници и остали актери критички промишљају и схватају динамику глобалних и локалних друштвено-економских, техничко-технолошких и политичких процеса, те стварају одржива и иновативна рјешења за унапређење квалитета живота за све.

Како учествовати у шампионату?

Како би учествовали у шампионату, студенти треба да се региструју на bizventure.ba и да одиграју игру до краја. Током играња, важно је посветити посебну пажњу одговорима на отворена питања, гдје се од такмичара тражи да уписују властити текст, а који ће на крају чинити њихов бизнис модел канвас. По успјешном завршетку игре, сваки такмичар ће имати прилику да добије податке о завршеној игрици, те да сними свој бизнис модел канвас. Како би остварили право учешћа у завршном такмичењу, потребно да све то пошаљу на bizventurechampionship@gmail.com. Потом ће стручни жири прегледати и оцијенити све пријаве, а три најбоље ће бити награђене вриједним наградама, попут лаптопа, таблета и слушалица, али и вриједном подршком у даљем развоју бизнис идеје. Имена побједника биће позната најдаље до 16. децембра ове године. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12805/BizVenture_3.jpg