Навигација
ViberX logo

Отворен Демонстративни центар за кинеску пољопривредну опрему

Опште

У оквиру Форума за међународну сарадњу и развој пољопривредног осавремењивања „Појас и путˮ, 18. новембра 2022. године, свечано је отворен Демонстративни центар Источне Европе за кинеску пољопривредну опрему (ICAAE), а свечаној церемонији је у име Универзитета у Бањој Луци, онлајн, присуствовао проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета проф. др Мирослав Малиновић.

Подсјетимо, успостављање Центра реализовано је кроз трилатералну сарадњу између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Универзитета у Бањој Луци и Универзитета Ђиангсу. Сходно томе, активности на којима ће кроз Демонстративни центар радити Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, Универзитет у Бањој Луци и Универзитет Универзитета Ђиангсу, између осталог, укључују заједничку обуку државних службеника и представника истраживачких установа и компанија о примјени и одржавању пољопривредне механизације и сигурности хране, као и заједничка истраживања са фокусом на пољопривредне и прехрамбене технологије и нове економије са новим индустријама и пословним моделима у контексту нове индустријске револуције.

Такође, план је и да се ради на организацији свјетског форума о пољопривредној механизацији и прехрамбеној технологији. Планирана је и изградња мреже међународних и националних индустријских лидера, стручњака за индустријски дизајн. Радиће се и на усвајању нових знања из области пољопривреде, а који ће бити од велике користи у будућем раду наставницима и сарадницима Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци.

Иначе, Форум за међународну сарадњу и развој пољопривредног осавремењивања „Појас и путˮ одржава се у кинеском граду Џенђанг.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12829/otvaranje-centra.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12829/Otvaranje_centra.jpg