Навигација
ViberX logo

Отворен 15. научно-стручни скуп ,,Студенти у сусрет науци''

Опште

Научно-стручни скуп ,,Студенти у сусрет науци'' (StES) који учесницима пружа прилику да се упусте у свијет науке и истраживања, отворен је 17. новембра 2022. године.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин каже да је овај скуп једна од најзначајнијих пројектних активности коју проводи Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци.

,,Традиција дуга 15 година указује да је овај скуп озбиљна активност, чија организација захтијева предан и дуготрајан рад, који траје шест мјесеци'', рекао је Гајанин на свечаности одржаној у Народном позоришту Републике Српске.

По његовим ријечима скуп напредује из године у годину, а о чему најбоље говори и број пријављених радова који расте из године у годину као и њихов квалитет.

,,Традиционално, по окончању скупа из штампе изађе и зборник радова у којем су садржани сви они радови који буду представљени на StES-у. То су иначе категорисани радови и као такви колегама учесницима овог скупа у будућности могу бити референца за избор у одговарајућа сарадничка, односно наставничка звања'', навео је ректор.

Савјетник министра за научно-технолошки рад, високо образовање и информационо друштво Републике Српске проф. др Жељана Јовичић рекла је да су сусрети као што је StES примјер онога чему ресорно министарство тежи у својим активностима, а то је да се омогући мобилност младих људи и њихово укључивање у научни рад.

,,Што прије младе истраживаче укључимо у тај посао - прије ће схватити његову љепоту и неће им представљати терет и на прави начин ће чувати достојанство професије'', рекла је Јовичићева.

Предсједник Организационог одбора Владан Гачић, каже да је за овогодишњи StES који се одржава по 15. пут, стигло преко 140 радова.

,,Сажеци и радови са овог скупа класификовани у шест научних области и то Природне науке, Инжењерство и технологија, Здравствене науке, Биотехничке-пољопривредне науке, Друштвене науке и Хуманистичке науке’’, навео је Гачић и исткао да је међу учесницима скупа ове годишње највише њих из здравствених наука.

,,Циљ скупа, који траје до 19. новембра 2022. године, јесте приказати научна и стручна достигнућа студената свих циклуса студија и младих истраживача старости до 30 година, те могућност њихове примјене у пракси, као и одређивање будућег правца истраживања. Ово је уједно и прилика да се унаприједи научно-истраживачки рад студената у земљи и региону, промовише научни дух академске заједнице, размјењују мишљења и склапају нова пријатељства'', каже Гачић.

По његовим ријечима на Научно-стручном скупу, поред студената Универзитета у Бањој Луци учествују  и студенти из Сарајева, Београда, Ниша, Крагујевцу, Приштине са привременим сједиштем у Косовској Митровици и Пољске.

Свечаном отварању, поред декана, продекана и наставника Универзитета, присуствовали су и проректор за наставу и студентска питања проф. др Страин Посављак, те проректор за научно-истраживачки рад и развој проф. др Мирослав Малиновић.

Организатор скупа који се одржава под покровитељством Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, јесте Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци, док је суорганизатор Универзитет у Бањој Луци.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12822/stes-2022-06.jpg