Навигација
ViberX logo

ЕТФ обиљежио 60 година рада и развоја

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаном академијом 25. 11. 2022. године обиљежено је 60 година рада и развоја Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ).

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће републичка власт у наредном периоду акценат ставити на факултете који школују кадар који ће имати запослење и добро плаћена радна мјеста по завршетку студија.

Он је рекао да ће Електротехнички факултет, који има добру сарадњу са привредом, у наредном периоду имати већу подршку Владе Републике Српске и институција, у смислу унапређења услова за рад, а ради добијања што више младог и квалитетног кадра.

,,Такав кадар и занимања су данас дефицитарни широм Европе, па и у окружењуˮ, рекао је Вишковић и додао да се мора пронаћи начин да се задрже најбољи студенти, који ће истовремено доприносити развоју Електротехничког факултета, Универзитета у Бањој Луци и Републике Српске.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да у наредном периоду, уз подршку републичких власти, треба створити још боље услове за студирање на бањалучком Електротехничком факултету, чији су студенти по завршетку школовања компетентни и конкурентни на тржишту рада Републике Српске, региона и цијелог свијета.

Гајанин је истакао да Електротехнички факултет има дугу традицију и квалитетан наставни кадар, те да се његови студенти запошљавају у престижним ИТ компанијама Републике Српске и свијета.

,,Желимо да најбоље студенте након окончања школовања задржимо на Електротехничком факултету и у академској заједници Универзитетаˮ, рекао је ректор Гајанин и поручио да је дугорочни план да се Електротехнички факултет успјешно развија и буде смјештен у заштићеном подручју Универзитетски град.

Декан Електротехничког факултета проф. др Зоран Ђурић нагласио је да ова високошколска установа данас успјешно ради и школује кадар потребан за индустрију.

„Без обзира на бројне проблеме с којима се сусрећемо, покушавамо да одговоримо захтјевима привредеˮ, навео је декан Ђурић.

Током свечаности, уручене су и повеље и плакете заслужним појединцима и институцијама које су несебично подржале развој Електротехничког факултета УНИБЛ. Међу награђеним је и ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, коме је уручена повеља.  Обиљежавању шесте деценије ЕТФ-а присуствовао је и актуелни министар енергетике и рударства Петар Ђокић, проректор за материјалне и људске ресурсе Универзитета у Бањој Луци проф. др Далибор Кесић, али и други истакнути гости.

Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци развио се из Електротехничког одсјека Техничког факултета у Бањој Луци. Као датум оснивања Електротехничког факултета узима се 24. новембар 1962. године, дан када је Народни одбор среза Бања Лука донио Одлуку о оснивању Техничког факултета са Одсјеком за електротехнику.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12865/etf-12.jpg