Навигација
ViberX logo

Двије изложбе о Петру Великом

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Поводом 350. годишњице од рођења руског цара Петра Великог (1672–1725), на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци 25. новембра 2022. године биће отворене изложбе „Руско-српски односи у доба Петра Великогˮ и ,,Петар Првиˮ.

Отварање изложбе „Руско-српски односи у доба Петра Великогˮ предвиђено је за 25. новембар 2022. године у 12 часова, а тим поводом у свечаној сали број 201 Факултета политичких наука гостима ће се обратити проф. др Ранка Перић Ромић, декан Факултета политичких наука и др Георги Енгелхардт, виши савјетник у Руском центру за науку и културу „Руски домˮ у Београду. Затим ће услиједити предавање доц. др Олега Солдата о стрипу, као увод у изложбу „Петар Првиˮ, чије је отварање заказано истог дана.

Иначе, изложбу ,,Руско-српски односи у доба Петра Великогˮ приредили су Руско историјско друштво, Фондација „Историја отаџбинеˮ и Руска национална библиотека у Санкт Петербургу. Ова изложба се састоји од 18 паноа са приказом јединствене историјске грађе из руских колекција и приказује односе Петра Великог са његовим славним српским сарадницама проф. Савом Владиславићем из Гацка, адмиралом Матијом Змајевићем и Марком Мартиновићем. Изложба, чији је кустос др Иван Пољаков са Одјељења за рукописе Руске националне библиотеке у Санкт Петербургу, обухвата и историју упућивања руских учитеља у српске крајеве.

Изложба „Петар Првиˮ је изложба Руског научног института са репродукцијама истоименог биографског стрипа, који су 1941. године у „Политикином забавнику“ објавили руски сликари Константин Кузњецов и Павле Пољаков. Важно је нагласити и да је дистрибуција овог стрипа била спријечена Априлским ратом 1941. године и њемачком окупацијом Југославије.

Поставка изложби о Петру Великом на Факултету политичких наука организована је у сарадњи са Руским центром за науку и културу ,,Руски домˮ из Београда. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12846/image0.jpeg