Навигација
ViberX logo

Одржана панел-дискусија о родној неравноправности и родно заснованом насиљу

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеУНИГЕМ

У оквиру манифестације „Јесење чишћење умаˮ, 6. октобра 2022. године, на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци одржана је панел-дискусија под називом „Да ли је родна равноправност само украсна кутија на излогу XXI вијека?ˮ

О родној неравноправности која, према наводима организатора дискусије, представља једно од горућих питања данашњице и утиче на ментално здравље заједнице расправљали су представници универзитета и невладиних организација.

„Између равноправности и друштвене једнакости: историјски прогресивна појаваˮ била је тема којом се бавио апсолвент филозофије Немања Тубоњић. Овдје је наглашена важност сталног подсјећања на узроке и посљедице родне неравноправности, те сагледавање овог проблема из перспективе филозофије права и људских права уопште. Посебно је истакнуто да пут ка остварењу једнакости свих људи  у савременом друштву не може бити постигнут ако се не превазиђе и родни јаз.

Др Милена Карапетровић, редовна професорка са Катедре за филозофију и чланица Савјетодавног одбора за родну равноправност Универзитета у Бањој Луци, имала је излагање под називом „Између Handmaid’s Tale i Wonder Woman: од слушкиње до суперхероине и назадˮ. У првом плану је предочено на који начин умјетност, фикција и популарна култура подстичу и помажу да јасније сагледамо размјере мизогиније, родног дисбаланса и родно заснованог насиља.

Из активистичке перспективе, о посљедицама насиља над женама говорила је дипломирана социјална радница Драгана Миљевић Миљковић, представница фондације „Удружене женеˮ. У излагању под називом „Име ми је Милана, тата ме зове Милан – родно засновано насиље као друштвени проблем и кршење основних људских праваˮ фокус је био на представљању начина рада сигурних кућа за жене, те је говорено о стратегијама које треба да се примјењују у суочавању са насиљем како на индивидуалном тако и на нивоу друштва.

Завршно излагање имала је др Александра Хаџић, ванредна професорка са Катедре за психологију и сертификована породична психотерапеуткиња.

У оквиру њене теме, под називом „Од Барбике и Пепељугине стаклене ципелице до стакленог плафонаˮ, било је ријечи о томе на који начин се може јасно успоставити повезница између родне неравноправности у образовном систему и родног дисбаланса на тржишту рада, посебно када је ријеч о руководећим позицијама.

Након уводних излагања, у расправу се укључила и публика, што је била прилика да се отворе и бројна друга питања како о родним аспектима партнерства, родитељства, васпитања, тако и о кључним феминистичким проблемима. 
Иницијатори и организатори манифестације „Јесење чишћење умаˮ, одржане од 3. до 10 октобра, били су студенти и студенткиње, у сарадњи са академским особљем са Катедре за психологију Филозофског факултета и Друштвом психолога Републике Српске. Овај догађај одржан је с циљем обиљежавања Свјетског дана менталног здравља, како би се информисала јавност о психологији и психотерапији, значају менталног здравља у заједници, као и дестигматизације гласног говорења о менталном здрављу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12721/Foto_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12721/Foto_2.jpg