Навигација
ViberX logo

Обиљежене три деценије Пољопривредног факултета

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаност поводом 30 година постојања и рада Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци одржана је 10. октобра 2022. године у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин каже да је прије три деценије, без простора и кадра, кренула да се исписује историја Пољопривредног факултета, мјеста на којем су до сада своје дипломе стекли бројни инжењери пољопривреде, те студенти другог и трећег циклуса студија.

,,Поред инфраструктуре, једно од најзначајнијих достигнућа Пољопривредног факултета јесте и стварање властитог наставног кадра, јер је током тридесет година факултет од само пет професора, колико их је имао у моменту оснивања, дошао до нивоа да су готово све потребе у наставном процесу задовољене наставницима и сарадницима који су у радном односу на овом факултету”, казао је ректор и нагласио да факултет остварује завидне резултате и на пољу науке.
Такође, навео је да ће Универзитет и даље подстицати квалитет на свим пољима рада Универзитета и његових чланица. 
,,Основни критеријуми развоја су, као и до сада, успјех, професионалност, стручност, одговорност, компетентност, а све са циљем да будемо узор и понос свимаˮ, навео је он.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Златан Ковачевић рекао је да је ова високошколска установа направила велике резултате у науци и свим осталим сегментима у вези са високим образовањем. Он је рекао да је за протеклих 30 година на првом циклусу студија дипломирало око 1715 студената, на другом циклусу 123 магистра и мастера пољопривредних наука.

,,У посљедњих пет година своје дипломе стекло је 375 дипломираних инжењера пољопривреде првог циклуса, 82 мастера пољопривредних наука, док тренутно факултет има 275 активних студената на првом и 88 студената на другом циклусу студија”, навео је декан Ковачевић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Борис Пашалић поручио је поводом 30 година Пољопривредног факултета да се овај факултет развијао заједно са Српском, те израстао у реномирану установу, чији је задатак не само научно-истраживачки рад, већ и пласирање резултата тог рада до пољопривредних произвођача.
,,Важно је да развијамо све институције у Српској које имају везе са пољопривредом – од оних које образују инжењере пољопривреде, до савјетодавних служби, институција које су повезане са министарством, јер је значајно да сами себи произведемо довољно хране у овим кризним временима”, рекао је Пашалић.

Он је рекао и да ресорно министарство подржава Пољопривредни факултет на начин да је обезбиједило одговарајуће производне површине, те да сваке године обезбјеђује средства за развој и набавку опреме за те производне површине.
Званицама се обратила и помоћник министра за високо образовање доц. др Јелена Старчевић, а која је навела да је овај факултет данас једна призната и конкурента научна и образовна установа, у региону али и у Европи.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик проф. др Рајко Кузмановић подсјетио је да је Пољопривредни факултет и Универзитет важан партнер Академије науке и умјетности.  

Поводом 30 година, факултет је наградио заслужене институције и појединце који су дали несебичну подршку у развоју овог факултета. Прије свечаности, положени су и вијенци на бисту првог декана Пољопривредног факултета проф. др Петра Дурмана, а промовисани су и дипломци првог и другог циклуса студија, укупно њих 68 који су своје дипломе стекли у протеклих годину дана.

Свечаности поводом три деценије постојања и рада Пољопривредног факултета присуствовала је и проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањој Луци проф. др Милица Балабан, проректор за наставу и студентска питања проф. др Страин Посављак, академик Миливоје Унковић, декани чланица Универзитета, наставници и сарадници, те бројни гости.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12720/glavna1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12720/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12720/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12720/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12720/4.jpg