Навигација
ViberX logo

Др Никола Ожеговић боравио у Руској Федерацији

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Др Никола Ожеговић, виши асистент на Студијском програму историје Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, боравио је од 30. септембра до 5. октобра 2022. на Уралском федералном универзитету „Борис Николајевич Јељцин” у Јекатеринбургу, гдје је учествовао у Међународној школи историје.

Школу је организовало Министарство иностраних послова Руске Федерације, у сарадњи са више државних агенција. У раду школе учествовало је око 150 универзитетских наставника, сарадника и студената хуманистичких и друштвених наука из 38 земаља. Др Ожеговић, који је био једини учесник из Републике Српске и са Универзитета у Бањој Луци, одржао је предавање на руском језику „СССР и Вторая мировая война в Югославии (1941–1945)”. Он је разговарао са проф. др Јулијом Запаријом, начелником Одјељења за научни рад и иновације, о могућностима сарадње која би обухватила заједничке пројекте из српске и руске историје.

Прије учешћа на Међународној школи историје у Јекатеринбургу, др Ожеговић је провео мјесец дана на Државном институту руског језика „А. С. Пушкин” у Москви. Током боравка у руској престоници он се сусрео са академиком Еленом Гусковом, иностраним чланом Академије наука и умјетности Републике Српске, проф. др Евгенијем Кожокином, деканом Факултета за међународне односе Руског државног универзитета хуманистичких наука, др Андрејем Едемским из Института за словенске студије Руске академије наука, Игнатијем Шестаковим, представником Руске православне цркве, Ројем Медведевом, писцем и дисидентом из периода СССР-а и проф. др Сергејом Бабурином, предсједником Међународног словенског савјета, некадашњим чланом Државне думе и бившим ректором Руског државног универзитета економских наука. Никола Ожеговић посјетио je и Фонд за јавну дипломатију „А. М. Горчаков”.

Током ове посјете, он је разговарао са угледним руским научницима и интелектуалцима о сарадњи на пољу историје, теологије и међународних односа, а контакте и сусрете са њима остварио је посредовањем и по препоруци проф. др Горана Латиновића.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12711/01_i_naslovna.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12711/02__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12711/03__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12711/04.JPG