Навигација
ViberX logo

Шумарски факултет обиљежио јубилеј

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Међународном научном конференцијом ,,Перспективе шумарства и повезаних сектора као покретача одрживог развоја у постковид ериˮ, отвореном 29. септембра 2022, обиљежено је 30 година Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци и 30 година ЈПШ ,,Шуме Републике Српскеˮ.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да је Шумарски факултет важна чланица Универзитета, коју одликује запажено присуство у међународним пројектима и публикацијама.

,,То је посљедица пажљивог избора кадрова који улазе у академску заједницу на овом факултету и у томе ће имати и у будућности подршку Универзитета”, поручио је ректор Гајанин.

Он је изразио очекивање да би у марту идуће године Шумарски факултет, заједно са АГГФ-ом, могао бити пресељен у нову зграду у Универзитетском граду.

Декан Шумарског факултета проф. др Маријана Каповић Соломун рекла је да је фокус конференције сарадња науке и праксе. Казала је да је за ову дводневну конференцију регистровано више од 100 учесника, те да је одобрено 130 радова из више од 12 земаља Европе и региона.

Она је навела да овај факултет у међувремену унапређује свакодневну сарадњу са ЈПШ ,,Шуме Републике Српске”, јер шумарство као наука и струка мора увијек да веже кључне институције за добробит шума и одрживо газдовање шумама. 

Директор ЈПШ ,,Шуме Републике Српске” Славен Гојковић похвалио је сарадњу са Шумарским факултетом, те исказао наду да ће сарадња бити још боља у наредном периоду. Сарадњу са Шумарским факултетом Универзитета у Бањој Луци на овом догађају похвалио је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Борис Пашалић. Он је, између осталог, навео да наш Шумарски факултет и у даљем периоду може рачунати на подршку Министарства, те најавио сарадњу на новим пројектима.

На свечаности у бањалучком хотелу ,,Боснаˮ Шумарски факултет је додијелио и плакете институцијама које су својим радом помогле развој овог факултета, а међу добитницима плакете је и Универзитет у Бањој Луци. Међу присутнима били су и проректори Универзитета у Бањој Луци, проф. др Мирослав Малиновић и проф. др Страин Посављак, те савјетник министра у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво проф. др Жељана Јовичић, те други гости.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet-obiljezio-jubilej-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet-obiljezio-jubilej-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet-obiljezio-jubilej-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12701/sumarski-fakultet-obiljezio-jubilej-02.jpg