Навигација
Viber

СТЕПГРАД окупио учеснике из 15 земаља

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Међународна научна конференција ,,Савремена теорија и пракса у градитељству” (СТЕПГРАД), која је окупила учеснике из 15 земаља, свечано је отворена 16. јуна 2022. године.

Ријеч је о дводневној конференцији коју по четврти пут организује Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањој Луци.

Директор конференције проф. др Сњежана Максимовић каже да су пленарни предавачи на конференцији стигли из Швајцарске, Турске и Њемачке.

,,Циљ конференције је да кроз тематски и садржајни концепт повеже науку, струку и образовање на пољу градитељства, али и младе научнике са искуснијим колегама. Ове године добили смо око 80 радова, од чега је 70 прихваћено за излагање и објављено у нашем зборникуˮ, рекла је она на отварању у просторијама компаније ,,Ланакоˮ у Бањој Луци.

,,Програмом СТЕПГРАД конференције обухваћене су актуелне теме из грађевинарства, геодезије, архитектуре, урбанизма и сродних научних дисциплина, са посебним освртом на образовање у савременом градитељствуˮ, навела је проф. Максимовић и додала да је квалитет конференције одржане 2020. године званично препознат и од стране  Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, које је овај догађај класификовало као међународну научну конференцију прве категорије.

Проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци проф. др Мирослав Малиновић навео је да је ова конференција израсла у референтно окупљање стручњака, научника и истраживача из области архитектуре, грађевинарства, геодезије и сродних поља.

,,На овај начин се доприноси повећању видљивости квалитета рада факултета и Универзитета, али и повезивању са другим релевантним институцијама у окружењу и иностранствуˮ, навео је  проректор Малиновић.

Декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета УНИБЛ проф. др Саша Чворо каже да je овај факултет прошле године обиљежио 25 година успјешног рада.

,,Ове године обиљежавамо 25 година високошколске наставе архитектуре у Републици Српскојˮ, каже Чворо наводећи да је Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет међународно призната високошколска установа, а о чему, између осталог, свједочи и једна оваква конференција.

Суорганизатори конференције су: Архитектонски факултет и Грађевински факултет Универзитета у Београду, ИРМА институт у Љубљани, Архитектонски факултет и Грађевински факултет Универзитета Црне Горе, Грађевински факултет у Скопљу, Грађевинско-архитектонски факултет у Нишу, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Свеучилиште Сјевер у Вараждину.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12383/IMG-9132.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12383/IMG-9125.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12383/IMG-9116.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12383/IMG-9122.jpg