Навигација
ViberX logo

Монографије промовисане и у Добоју

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Пред добојском публиком, 1. јуна 2022. године, промовисане су монографије ,,Универзитет у Бањој Луци 1975–2020ˮ и ,,Вјерски објекти националних мањина у Босни и Херцеговиниˮ.

Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањој Луци каже да je монографија објављена поводом 45 година једно капитално издање које има 743 странице.

,,У овом двојезичном издању описан је историјат, чланице, те организациона структура Универзитета у Бањој Луци, као и Бања Лукаˮ, каже Кесић и подсјећа да је иза Универзитета богата историја преточена у једно капитално издање.

Виши стручни сарадник за односе с јавношћу Универзитета у Бањој Луци Дарио Станковић наводи да ова монографија на најбољи начин представља комплетан развој Универзитета и свих чланица.

,,Универзитет, као образовну и научну институцију, чине препознатљивим његови професори, истраживачи, студенти и студијски програми са излазним компетенцијама које академски грађани стичу, а све те вриједности Универзитет успјешно чува и инсистира на њима. Управо смо све ово и приказали у монографији, те вјерујем да је ово добар темељ за будуће књиге о нашој високошколској установиˮ, поручио је Станковић.

Један од аутора монографија редовни je професор Универзитета у Бањој Луци др Љубиша Прерадовић. За монографију о Универзитету у Бањој Луци Прерадовић наводи да је она богата архивском грађом, те да су детаљно представљени сви претходни и актуелни ректори Универзитета на исти начин.

,,Такође су представљени проректори са припадајућим структурама, као и Управни одбор Универзитета, а побројали смо све професоре емеритусе, те добитнике почасног доктората УНИБЛ, као и све награђене студенте, који су добитници Златне значке и Златне значке са ликом Николе Теслеˮ, казао је професор.
С друге стране, када је ријеч о монографији која се односи на вјерске објекте националних мањина, професор каже да је у њеној изради учествовало око 40 људи.

,,Циљ монографије 'Вјерски објекти националних мањина у Босни и Херцеговини' је примарно документовање и валоризација архитектонских карактеристика ових објеката, а, поред тога, и општа промоција и презентовање овог значајног фундуса вјерских објеката, као посљедице живота и дјеловања више националних мањина у Босни и Херцеговини кроз неколико вијековаˮ, наводи Прерадовић и објашњава да је комплетан текст представљен на српском језику, ћириличним писмом, и енглеском језику, а дијелови текста који се односе на поједине вјерске објекте националних мањина и на језику националне мањине којој вјерски објекат припада.

Организатор промоције одржане у Добоју је Центар за културу и образовање из овог града, а у културном програму овог догађаја наступио је млади хармоникаш из Петрова Лазар Благојевић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12312/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%98-_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12312/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%98.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12312/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%982.jpg