Навигација
ViberX logo

Медицински факултет: Велико интересовање за програм Хоризонт Европа

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Велико интересовање владало је за дводневни догађај  посвећен програму Хоризонт Европа с посебним фокусом на прилике у области здравства и медицине, намијењен свим запосленим на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) који су заинтересовани за развој пројектне апликације за Хоризонт Европа програм.

Догађај је одржан 14. и 15. јуна 2022. године на Медицинском факултету, у организацији Универзитета у Бањој Луци, Медицинског факултета и Академије наука и умјетности Републике Српске, а уз стручну и организациону подршку Центра за предузетништво и трансфер технологија УНИБЛ.

Присутне су првог дана поздравили ректор Универзитета проф. др Радослав Гајанин, декан Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић и академик проф. др Душко Вулић. 
Ректор Гајанин је нагласио да Универзитет и ректорски тим снажно подржавају све активности запослених на Универзитету фокусиране на повећање пројектних апликација и пројеката у оквиру Хоризонт Европа програма, не само кроз догађаје попут овог већ и кроз друге видове подршке, попут стимулисања пројектних апликација и пројеката. Декан Шкрбић је истакао како је циљ организације овог догађаја управо подстицање запослених на Медицинском факултету да се активније укључе у научноистраживачке и друге пројекте. Академик Вулић је назначио како је Академија наука и умјетности Републике Српске на располагању за све видове сарадње и подршке за рад на Хоризонт Европа пројектима. 

Током првог дана догађаја, мр Анђела Пепић, која руководи Центром за предузетништво и трансфер технологија УНИБЛ, информисала је учеснике о основним карактеристикама Хоризонт Европа програма, те о доступним могућностима и позивима специфично фокусираним на област медицине и здравства (попут кластера „Здрављеˮ, Иницијативе за иновативно здравство и слично). Након тога, учесници су имали прилику да чују примјере успјешних пројеката у оквиру претходног, Хоризонт 2020. програма, од истраживача и администратора истраживања из Србије.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић представио је пројекте у оквиру Хоризонт 2020. програма, у којима су Универзитет у Крагујевцу и Центар за биоинжињеринг активни учесници. Ријеч је о пројектима попут DECODE и TAXINOMISIS, оријентисаних на рјешења из области биоинжињеринга, а за потребе побољшања дијагностике и третмана кардиоваскуларних обољења. Даље је научна сарадница Института за информационе технологије Крагујевац др Марија Гачић представила изазове и различите приступе и аспекте управљања и администрирања Хоризонт пројектима из угла постојеће подршке истраживачима на Универзитету и Институту. Након тога је проф. др Мирослав Савић са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду представио кораке у припреми апликације за пројекат NeuroDeRisk који се реализује у оквиру Иницијативе за иновативне лијекове финансиране дијелом кроз Хоризонт 2020. програм. Проф. Савић је током своје презентације у фокус ставио практичне савјете – на шта потенцијални апликанти треба да обрате пажњу приликом припреме и реализације Хоризонт Европа пројеката, а како би били успјешни.

Током другог дана догађаја, одржана је радионица коју је водила мр Анђела Пепић, а током које су учесници имали прилику да се упознају са свим корацима у поступку припреме и предаје пројектне апликације за конкретне позиве у оквиру програма Хоризонт Европа. Она је на конкретним примјерима показала како се чита захтјев самог позива за пројекте, те како се саставља концепт, како се врши избор партнера и успоставља конзорцијум. Говорила је и о захтјевима појединачних дијелова апликационих формулара, развоју буџета пројекта, те самом поступку предаје пројектне апликације кроз намјенски портал Европске комисије.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12377/glavna_slika-projekti_medicinski_fakultet__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12377/projekti_medicinski_fakultet__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12377/projekti_medicinski_fakultet__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12377/projekti_medicinski_fakultet__4_.JPG