Навигација
ViberX logo

У Дервенти промовисана монографија о Универзитету

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Монографије ,,Универзитет у Бањој Луци 1975–2022ˮ и ,,Вјерски објекти националних мањина у Босни И Херцеговиниˮ промовисане су 19. маја 2022. године у  Центру за културу у Дервенти.

Виши стручни сарадник за односе с јавношћу Дарио Станковић каже да је иза Универзитета богата историја која је преточена у једно капитално издање.

,,Ова монографија плод је једногодишњег рада и представља велики искорак у односу на претходне књиге о Универзитету, како по садржају тако и по опреми. Њеним издавањем постављен је висок стандард, који ће, увјерени смо, утицати на будуће свечане књиге Универзитета у Бањој Луциˮ, казао је Станковић и истакао да је монографија објављена поводом 45 година успјешног рада и развоја Универзитета у Бањој Луци.

,,Универзитет, као водећу образовну и научну институцију у Републици Српској, чине препознатљивим његови професори, истраживачи, студенти и студијски програми са излазним компетенцијама које академски грађани стичу и све то смо и приказали у овој монографијиˮ, навео је он и подсјетио на богату историју Универзитета, који је 1975. године, када је основан, у свом саставу имао пет факултета и три више школе, а данас има 18 чланица.

На промоцији је говорио и један од аутора монографија, редовни професор Универзитета у Бањој Луци др Љубиша Прерадовић.

,,Монографија 'Вјерски објекти националних мањина у Босни и Херцеговини' представља резултат вишегодишњег мултидисциплинарног рада више стручњака из области архитектуре и заштите градитељског насљеђа, демографије, туризма, права и информатике. Рад на монографији структурисан је тако да што квалитетније пружи увид у вишевјековну историју боравка националних мањина на територији не само данашње Републике Српске и Босне и Херцеговине, него и њених правних претходника, са посебним циљем представљања њихових вјерских објеката, као најзначајнијих материјалних трагова њиховог боравка на нашим просторимаˮ, казао је Прерадовић.

Како је навео, мотив за бављење овом тематиком проистекао је из реалне потребе да се квалитетно истражи, документује и валоризује велики број вјерских објеката националних мањина које припадају различитим конфесијама, од којих су многи у различитим историјским епохама скрнављени, оштећивани и рушени.

Када је ријеч о монографији о Универзитету у Бањој Луци, Прерадовић наводи да су обрађене све епохе које се односе на развој наше високошколске установе.

,,На 743 странице представили смо настанак и развој Универзитета, Ректорат и све чланице Универзитета, а један дио монографије посвећен је и Бањој Луциˮ, казао је Прерадовић и навео да је монографија урађена двојезично, на српском и енглеском језику. 

Промоцији је присуствовао и предсједник Скупштине града Дервента Бојан Радановић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12256/promocija_derventa.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12256/IMG-8029.jpg