Навигација
ViberX logo

Представници УНИБЛ на конференцији ,,Упркос страху и тишини: универзитети против насиља”

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеУНИГЕМ

Представници Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) учествоваће 6. и 7. маја 2022. године, на Међународној конференција ,,Упркос страху и тишини: универзитети против насиља”, која ће окупити научнике и научнице који истражују родна питања у високом образовању.

Конференција се одржава у Ректорату Универзитета у Сарајеву, и прва је конференција у оквиру пројекта ,,Увођење родно освијештених политика у високо образовањеˮ (University and Gender Mainstreaming – УНИГЕМ), а њен циљ је подстакнути и развити студије посвећене политикама родне равноправности, како би се радило на превенцији родно заснованог насиља у академској заједници, с фокусом на подручје Балкана и компаративне примјере на међународном нивоу.

Током два дана конференције биће представљени радови 33 аутора из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Србије, те Аустрије и Велике Британије, а теме о којима ће се говорити су насиље као феминистички проблем – производња знања о сексуалном и родно заснованом насиљу, родно осјетљив језик, његова употреба и неравноправност у језику. Биће ријечи и о родно заснованом насиљу, инструментализацији женског тијела,  родним стереотипима на универзитету, наставним садржајима о родно заснованом насиљу, те односу родних стереотипа и религије. Прилика је и да се говори о модерним теоријским и методолошким приступима у истраживању рода, родно заснованог насиља, проучавању равноправности на универзитетима и у наставним програмима на универзитетима.

Биће организована и излагања о борби против сексуално недоличног понашања наставног особља у високом образовању у Великој Британији, о онлајн узнемиравању и сајбер насиљу у високом образовању, о медијском извјештавању о родно заснованом насиљу, као и о менталном здрављу и родно заснованом насиљу, механизмима за спречавање и заштиту од сексуалног узнемиравања почињеног посредством информационо-комуникационих технологија током пандемије вируса корона. Сексуално узнемиравање у академском окружењу тема је једног од панела, у оквиру којег ће се изложити подаци са појединих факултета у БиХ, Хрватској и Србији. Биће ријечи и о иновацијама у борби против сексуалног узнемиравања у високом образовању, те о одговору институционалних политика на родну дискриминацију на универзитетима, као и о неравноправности жена у запошљавању и развоју каријера, заступљености жена у истраживањима вјештачке интелигенције, те о односу рода, менаџмента универзитета и институционалне културе, као и о другим темама.

Током трајања ове конференције, биће организована и посебна излагања четири професорке из Аустрије, Хрватске и Велике Британије. 

Организатори конференције су ТПО фондација и Универзитет у Сарајеву, у сарадњи с коорганизаторима на пројекту подржаном од стране Велике Британије: Универзитет у Бањој Луци, Универзитет у Источном Сарајеву,  Свеучилиште у Мостару, Универзитет у Тузли, Универзитет у Бихаћу, Универзитет у Зеници, Универзитет у Новом Саду, Свеучилиште у Загребу, Универзитет Црне Горе, Интернационални универзитет у Травнику, Свеучилиште Херцеговина, Универзитет Доња Горица и Универзитет ,,Џемал Биједићˮ у Мостару. 

Програм и књига сажетака Међународне конференције ,,Упркос страху и тишини: универзитети против насиља” доступни су у наставку:
•    Програм Међународне конференције ,,Упркос страху и тишини: универзитети против насиља”
•    Књига сажетака

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12207/unigerc-najava.jpg