Навигација
ViberX logo

Покренут пројекат „Старе сорте за нова временаˮ

Опште

Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци покренуо је пилот-пројекат „Старе сорте за нова временаˮ, те позвао све заинтересоване да узму учешће у очувању старих сорти воћа од пропадања и заборава.

Са Института поручују да су биљни генетички ресурси данас важнији него икада.

,,Глобално загријавање и климатске промјене су тренутни проблем број један у свијету. Стварање унапријеђених сорти које ће бити отпорне према неповољним условима средине у циљу обезбјеђивања довољне количине хране одговарајућег квалитета суштински је важноˮ, наводе из Института за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци, чији је један од основних задатака и сакупљање, чување и одрживо коришћење биљних аутохтоних врста и сорти, међу којима је и воће.

Овај рад је сложен и захтијеван и тражи укључивање шире друштвене заједнице.

Пилот-пројекат „Старе сорте за нова временаˮ управо је покренут са жељом да се уз помоћ грађана евидентира што више старих сорти воћа и да се направи електронски каталог чији ће аутори бити управо становници Републике Српске.

Циљ је да неке од тих сорти евидентирају и даље узгајају, како би их кроз уобичајену употребу најбоље очували.

Потребно је да сви они који су заинтересовани да учествују у овом пројекту нађу неку стару сорту воћке у свом окружењу коју би жељели да сачувају.

Заинтересовани ће сорту најбоље описати попуњавајући упитник који је доступан овдје. Упитник је једноставан за попуњавање, а све информације које упишете од великог су значаја. Важно је да доставите детаљне информације о стаблу, листу, сорти, плоду, симптомима могућих болести. Посебно су значајне фотографије на којима ћете описано и приказати.

За учеснике у овом пројекту, припремљене су и скромне награде.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12275/stara_jabuka.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12275/Kolacu%D1%81a.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12275/Mu%D1%81kinja.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12275/Carovaca.JPG