Навигација
ViberX logo

Одржан догађај о отвореној науци

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Догађај „Отворена наука, отворени подаци: NI4OS Europe пројекатˮ, намијењен запосленимa у научним установама који раде или намјеравају да раде на научноистраживачким пројектима, а посебно финансираним од стране Европске комисије, одржан је 19. маја 2022. године на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци.

У оквиру презентација, које су одржали проф. др Владимир Рисојевић и доц. др Михајло Савић са Електротехничког факултета, приказан је практичан примјер употребе отворених података, алата отвореног кода, те отворених научноистраживачких инфраструктура у циљу прављења система за аутоматску класификацију сателитских снимака. Њихове презентације обухватиле су и практичне приказе тока рада, те начине употребе отворене науке са циљем олакшавања живота научним радницима.

Како је наведено, одговорно истраживање и иновације представљају оквир унутар којег су садржани и принципи отворене науке.

У оквиру презентације пројекта  „Укључивање одговорних истраживања и иновација у земљама Западног Балкана: побољшање самоодрживих екосистема истраживања и иновацијаˮ (WBC-RRI.NET), коју је одржала руководилац Центра за предузетништво и трансфер технологија мр Анђела Пепић, представљени су основни принципи одговорног истраживања и иновација, те њихова међусобна повезаност, као и значај њихове примјене за научноистраживачке пројекте.

О отвореним часописима и отвореној науци говорили су представници Филозофског факултета, проф. др Борис Бабић и мр Мирослав Галић. Они су представили примјер часописа ,,Синезаˮ, као и могућности коришћења софтвера и алата за објављивање радова и публикација отвореног приступа. 
Учесници овог догађаја имали су прилику чути које су могућности сарадње у оквиру Хоризонт 2020. пројекта „Националне иницијативе за отворену науку у Европиˮ (NI4OS). Доц. др Михајло Савић је кроз практичну сесију представио учесницима одабране платформе за управљање отвореним подацима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12319/otvorena_nauka.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12319/otvorena_nauka1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12319/otvorena_nauka2.jpg