Навигација
ViberX logo

На Пољопривредном факултету обиљежен Свјетски дан пчела

Опште

На Пољопривредном факултету Универзитета у Бањој Луци 20. маја 2022. године обиљежен је Свјетски дан пчела.

Овом догађају, одржаном у организацији Удружења Словенаца ,,Триглавˮ, присуствовао је и амбасадор Републике Словеније у Босни и Херцеговини Дамијан Седар.

С циљем повећања разумијевања и свијести о важности пчела, Уједињене нације су на приједлог Словеније 2017. године 20. мај прогласиле Свјетским даном пчела, а датум је одабран у спомен на рођење Антона Јанше, оца модерног пчеларства.

,,Ово је и дан свих нас и дан природе, јер штитећи пчеле ми штитимо и животну средину. Садњом медоносних биљака ми настављамо са кампањом како би се подигла свијест о значају пчелаˮ, поручио је између осталог амбасадор Седар.

Проректор за материјалне и људске ресурсе Универзитета у Бањој Луци проф. др Далибор Кесић каже да је ово први пут да се на територији Републике Српске обиљежава Свјетски дан пчела. Он је исткао да пчеле имају вишеструку корист у екосистему, те да се мора радити на подизању свијести о њиховом значају.

Током обиљежавања Дана пчела организована је и дегустација пчелињих производа, те одржана показана вјежба у огледном пчелињaку Пољопривредног факултета. Одржано је и пригодно предавање др Горана Мирјанића, ванредног професора на Катедри за рибарство, пчеларство и неконвенционалну анималну производњу на  Пољопривредном факултету.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12261/na-poljoprivrednom-fakultetu-obiljezen-svjetski-dan-pcela-01.png
  • /uploads/attachment/vest/12261/na-poljoprivrednom-fakultetu-obiljezen-svjetski-dan-pcela-02.png
  • /uploads/attachment/vest/12261/na-poljoprivrednom-fakultetu-obiljezen-svjetski-dan-pcela-03.png