Навигација
ViberX logo

,,Мали баштованиˮ поново у Универзитетском граду

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Почела је реализација друге сезоне пројекта ,,Мали баштованиˮ, гдје у прилагођеном простору Универзитетског града дјеца узраста од три до десет година узгајају воће и поврће.

Прва радионица у другој сезони, а коју је отворио помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ, одржана 30. априла 2022. године, окупила је око 60 малишана који су се упознали са баштом, баштенским алатом и посадили јагоде, док су родитељи имали прилику да погледају изложбу фотографија са радионица од прошле године. Окупљеним баштованима и њиховим родитељима обратио се координатор пројекта мр Петар Николић, који је том приликом директорки Института за генетичке ресурсе доц. др Марини Антић предао на чување умножено сјеме аутохтоних сорти које су у сезони 2021. мали баштовани умножили у својој башти.

Концепт ,,Мали баштованиˮ замишљен је тако да се дјеци на привлачан и забаван начин представе активности везане за баштованство, како би се од најраније доби дјеца учила основним животним вјештинама, уз развој исправног осјећаја према природи и животној средини.

,,Један од циљева овог пројекта је и промоција органске пољопривреде, гдје се воће и поврће гаје без употребе синтетичких пестицида и ђубрива. Оваквим приступом желимо да покажемо да је биљка дио здравог екосистема и да јој у расту и развоју најбоље помажемо тако што ослушкујемо њене потребе, умјесто да тежимо високим приносима науштрб квалитетаˮ, навео је идејни творац ,,Малих баштованаˮ, виши лаборант на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањој Луци мр Петар Николић и појаснио да је циљ пројекта да дјеца развијају домаћински однос према свим елементима свог животног простора и такав, домаћински приступ, пренесу на цјелокупно своје окружење.

,,Кроз игру тежимо и озбиљнијем циљу, па током рада са дјецом користимо сјеме домаћих аутохтоних сорти, чиме доприносимо очувању и умножавању колекције сјемена која се чува у банци гена Института за генетичке ресурсе. На овај начин чинимо дио тима који се бори за очување разноликости аутохтоних сорти воћа и поврћа на нашим просторимаˮ, казао је Николић и навео да је учешће у овом пројекту покренутом 2021. године бесплатно за сву дјецу.

Иначе, пројекат реализује Центар за стратешко развојне пројекте у сарадњи са Институтом за генетичке ресурсе и Пољопривредним факултетом Универзитета у Бањој Луци, а од ове године у потпуности је финансиран од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пријаве

Пријаве су отворене током цијеле године, а родитељи дјецу могу да пријаве путем Фејсбук странице Мали баштовани или на број телефона 065/262-872 код Иване Козомаре.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12206/mali_bastovani_unibl___5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/mali_bastovani_unibl___3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/mali_bastovani_unibl___4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B1%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8_8.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B1%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8_9.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/mali_bastovani_unibl___1_.jpg