Навигација
ViberX logo

Одржана конференција о одговорним истраживањима и иновацијама

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Конференција под називом ,,Одговорна истраживања и иновације – предуслов за изврсност у истраживањимаˮ одржана је 7. априла 2022. године у Новом Саду, у хибридном формату, тј. уживо на Универзитету у Новом Саду и путем ,,Зумˮ платформе.

Догађај организован у оквиру  „Хоризонт 2020ˮ пројекта WBC-RRI.NET, у којем је Универзитет у Бањој Луци дио конзорцијума, посвећен је концептима одговорних истраживања и иновација, као и представљању стања у овој области у земљама Западног Балкана. 
У фокусу пленарних предавања и модериране дискусије била су питања етике у истраживању и системи управљања етиком у високошколским установама и истраживачким организацијама.

Руководилац сектора за истраживачку етику и интегритет при Европској комисији Исидор Карацас одржао је пленарно предавање о етичким аспектима у истраживањима, са посебним фокусом на те аспекте у пројектима у оквиру „Хоризонт Европаˮ програма, и о недоумицама око етичких питања која се морају адресирати приликом учешћа земаља које нису чланице Европске уније.

На модерираној дискусији о системима управљања етиком у високошколским установама и истраживачким организацијама коју је модерирала мр Анђела Пепић, која руководи Центром за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањој Луци, а  продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу Филозофског факултета наше високошколске установе проф. др Синиша Лакић био један од панелиста, представљено је постојеће стање у овој области као и значајни напори да етика у истраживању постане дио истраживачке праксе и системских рјешења у високошколским установама и у истраживачким организацијама. 

Након пленарног дијела конференције, рад је настављен у три радне групе с посебним тематским фокусима. Ријеч је о групама: родна равноправност и етика, научно образовање и учешће јавности и отворена наука и отворени приступ.

Поред предавача из Европске комисије, представника истраживачких организација и институција регије Западног Балкана али и Европе, конференцији су, поред мр Анђеле Пепић и проф. др Синише Лакића, путем ,,ЗУМˮ платформе присуствовале и виша стручна сарадница за научно-истраживачки рад и развој Универзитета мр Драгана Радуловић и пројектна асистенткиња Милица Марић.

Састанак представника конзорцијума

Дан након конференције, 8. априла, у Новом Саду одржан је састанак представника конзорцијума WBC-RRI.NET пројекта на којем су представљене реализоване и планиране активности у оквиру пројекта. Састанку је присуствовала и мр Анђела Пепић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12146/8.4.1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/8.4.2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12146/8.4.3.jpg