Навигација
ViberX logo

Богат програм поводом ,,Дана Владе С. Милошевићаˮ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Поводом традиционалне манифестације „Дани Владе С. Милошевићаˮ, која се ове године одржава од 9. до 20. априла, припремљен је богат умјетнички програм.

У организацији Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) и Музиколошког друштва Републике Српске, у партнерству са Банским двором – културним центром, ово је празник  умјетничке музике али и других видова стваралаштва. 

Догађај се ове године организује 21. пут, а свечано отварање заказано је за суботу, 9. април, и повјерено је здруженом Симфонијском оркестру Академије умјетности УНИБЛ и ЈУ Музичке школе „Владо Милошевићˮ Бања Лука. 

На репертоару ће се наћи дјела: В. Милошевића, Ђ. Росинија, Ј. Хајдна и Ф. Менделсона. Као солисти наступиће Ненад Марковић из Србије на труби и Милан Савић за клавиром. Концертом диригује проф. мр Бранка Радошевић Митровић. Поред чињенице да ће се испред оркестра наћи врхунски солисти, поносни смо што ће бањалучку премијеру Милошевићевих композиција „Четврта босанска елегијаˮ и „Кочићеве ријечиˮ заједно са оркестром извести здружени мјешовити хорови: Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Студентског културног центра Универзитета у Нишу, Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци „Керубиниˮ и Ансамбла „Александар Невскиˮ Бања Лука. 

Сљедеће програмско вече је у недјељу, 10. априла, и носи назив „Хорска музика из пера српских композитораˮ. 

Публици ће се представити Академски и Женски академски хор Студентског културног центра Универзитета у Нишу, а на програму су дјела Владе С. Милошевића, К. Станковића, С. Ст. Мокрањаца, П. Коњовића и других. Интересантно је да ће наведени гости из Ниша публици премијерно извести неколико композиција које је Милошевић компоновао у Нишу, за вријеме његовог боравка у овом граду у периоду од 1941. до 1946. године као „професора – избјеглицеˮ.   

У Банском двору, 12. априла од 18 часова, биће уприличена едукативна музичка представа за ученике  ОШ „Георги Стојков Раковскиˮ Бања Лука под називом „Чика Владоˮ и изложба истог назива, чији је аутор Сања Пупац, МА. Аутор представе је проф. др Саша Павловић, сценарио потписује Милан Гајић, сценографију и костимографију проф. Драгана Пурковић Мацан, МА, а режију Игор Тешић. Главна улога у овој својеврсној монодрами повјерена је проф. мр Велимиру Бланићу. Представа је интерактивна и мултимедијална и представља пројекат који има за циљ да дјеци, првенствено школског узраста, приближи лик и дјело нашег академика Владе С. Милошевића. 

Сриједа, 13. април, резервисана је за концерт Камерног триа Академије умјетности у Вијећници КЦ Бански двор. Трио чине професори Соња Милетић (флаута), Сњежана Поповић-Вулета (клавир) и Иван Оташевић (виолина), а на програму су дјела Владе Милошевића, Филипа Гобера, Цезара Кјуиа, Франца Доплера и других.

Студенти Смјера за композицију на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци 14. априла добиће прилику да публици представе своје композиције, а њихове колеге са инструменталних смјерова приказаће до сада стечене свирачке вјештине. На овај начин Академија жели да подстакне и подржи младе композиторе који иду стазама Владе Милошевића. 

„Дани Владе С. Милошевића 2022ˮ завршавају концертом камерног дуа који чине Сњежана Павићевић (пиколо) и Вања Шћепановић (клавир) из Београда. Концерт ће публика имати прилике да слуша у Вијећници Банског двора 20. априла. Сњежана Павићевић стални је члан Београдске филхармоније и на концерту ће представити композиције домаћих и регионалних композитора, али и музику Владе С. Милошевића. Публика ће имати прилику да чује прва дјела у историји музике код нас која су посвећена пиколо флаути.

Поред концерата, представе и изложбе, и ове године ћемо имати „Традицију на (с)цениˮ, едукативне радионице традиционалних музичких инструмената на Академији умјетности. Овога пута мастерклас ће држати етномузиколог Зоран Богдановић из Новог Сада, док су демонстратори Митар Јовић и Миле Ковјанић. 

Улаз на све догађаје је бесплатан.

,,Дани Владе С. Милошевићаˮ традиционална су манифестација која се одржава у Бањој Луци од 2000. године. Ријеч је о манифестацији установљеној поводом обиљежавања годишњице рођења академика Владе С. Милошевића, етномузиколога, композитора и музичког педагога, једног од највећих имена умјетничке музике Републике Српске и БиХ.

Програм манифестације ,,Дани Владе С. Милошевићаˮ
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12127/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8_%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5_%D1%81._%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B0.jpg