Навигација
Viber

Одржана радионица ко-креације о будућим сценаријима за одговорна истраживања и иновације

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Радионица ко-креације на тему „Будући сценарији – Република Српскаˮ, као дио активности у оквиру WBC-RRI.NET Х2020 пројекта, одржана је 15. марта 2022. године на Универзитету у Бањој Луци, који је партнер из Републике Српске на овом пројекту.

Радионици су присуствовали представници из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву, привредног сектора и цивилног друштва, као и професори из средњих школа. 

Представнице Универзитета у Бањој Луци, Анђела Пепић и Драгана Радуловић, заједно са модератором Далибором Дрљачом из Кластера за јачање истраживања и технолошког развоја у области медицине и здравствених наука „HEALTH RTD CLUSTERˮ, упознали су присутне са циљевима радионице, са нагласком на концепту ко-креације, као и са будућим сценаријима за територију Републике Српске који предвиђају како ће изгледати екосистем истраживања и иновација у Републици Српској у 2024. години.

Први сценарио, под називом „Нема промјена на хоризонтуˮ, представљен је кроз могућу економску неизвјесност, негативне демографске промјене (старење становништва и повећан одлив мозгова), неравнотежу на тржишту рада због недостатка квалификованих радника. Упркос неповољној политичкој и економској клими, усвојене су владине политике о паметној специјализацији (С3) и развоју науке, које укључују принципе отворене науке, рода, етике. Имплементација ових политика ограничена је и отежана због политичке нестабилности.

Други сценарио представља позитивне политичке и економске прилике које погодују трансформацијским процесима у области одговорних истраживања и иновација. Негативан тренд „одлива мозговаˮ заустављен је, а надлежни актери из власти укључују научну/истраживачку заједницу кроз процес консултација и активног ангажовања на изради С3 стратегије за Републику Српску. Поред тога, сви актери промовишу отворену науку, затвара се јаз између етичких стандарда и њихове примјене, принципи родне равноправности постају дио институционалне културе.

Након представљања сценарија, отворена је дискусија у којој су активно учествовали сви присутни. Бранка Савић из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво истакла је да већ постоје активности у оквиру система истраживања и иновација које су усмјерене на промовисање и уграђивање принципа родне равноправности у законске оквире. Овдје наводи важност Стратегије о родној равноправности која је донесена у сарадњи Министарства са Џендер центром Владе Републике Српске. Поред тога, принцип отворене науке биће интегрисан у нову Стратегију научно-технолошког развоја високог образовања и информационог друштва Републике Српске за период 2022–2028. године. 

Остали учесници у дискусији усагласили су се да постоје механизми за примјену принципа одговорног истраживања и иновација, само је потребно да се врши одговарајући мониторинг о њиховој примјени. Представници средњих школа навели су постојање СТЕМ лабораторија као кључ промјене у примјени принципа отворене науке, само је потребно да се спроведе адекватна едукација наставног особља.

Након дискусије, учесници су гласали за други сценарио као прихватљив и остварив за период трајања пројекта – до 2024. године. У првој половини априла одржаће се наставак радионице, са фокусом на активности које подржавају остварење овог сценарија.

Прилози:
-    Агенда
-    Презентација.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12043/1-h.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12043/2-h.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12043/3-h.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12043/4-h.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12043/5-h.jpg