Навигација
ViberX logo

Економски факултет обиљежио 47. годишњицу рада

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаном академијом, одржаном 7. фебруара 2022. године, обиљежено је 47 година успјешног рада и развоја Економског факултета Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ).

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Економски факултет Универзитета у Бањој Луци мјесто гдје се људи могу образовати по најбољим стандардима и досегнути знања која могу да буду конкурентна не само у Републици Српској него и регионално и глобално.

,,Економски факултет једна је од наших најважнијих институција у високом образовању. Многи свршени студенти и доктори наука са овог факултета данас су важни људи у нашим институцијама и друштву, а неки од њих постали су важни широм свијетаˮ, рекао је Додик и  указао на чињеницу да је власт у континуитету одговарала на сваки захтјев који је долазио са Економског факултета, а који се односио на уређење објекта, као и на обезбјеђивање логистике за успјешну наставу.

,,У оваквим институцијама важно је да оне буду перјанице економске мисли у Републици Српској. Та друштвена одговорност факултета треба да буде још већа него што смо је гледали до садаˮ, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић похвалила је Економски факултет Универзитета у Бањој Луци јер је испунио мисију и успјешно школовао многе генерације студената.

,,Радује ме чињеница да људи овдје раде са ентузијазмом. Дошли смо да дамо подршку и руководству факултета и наставном кадру и студентима и да кажемо да ћемо заједно – Влада, институције и наше високошколске установе, кроз тијесну сарадњу, биљежити боље резултате и имати све боље услове за радˮ, истакла је Цвијановићева и навела да  се радује што Влада у континуитету подржава образовне установе, као и установе у сфери високог образовања, подсјетивши да је било различитих интервенција како би се наставило или како би се створили бољи услови за рад.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске мр Срђан Рајчевић рекао је да је кроз Економски факултет Универзитета у Бањој Луци за 47 година рада прошло 20.000 уписаних студената, од којих је 6.400 дипломирало, 415 магистрирало и 105 докторирало, што говори о квалитету ове високообразовне установе.

Он је навео да је Влада, кроз пројекат енергетске ефикасности, у Економски факултет у протеклих неколико година уложила 600.000 КМ.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин каже да је Економски факултет једна од најзначајнијих чланица Универзитета, а која биљежи напредак у сваком погледу.

,,Инсистирамо на томе да у академску заједницу заиста уђу студенти који су претходно остварили најбоље резултате. Економски факултет је први који је увео студијске програме на енглеском језику и први који учествује у извођењу наставе и наставног процеса са партнерима из иностранстваˮ, казао је ректор и нагласио да ће Економски факултет и даље имати пуну подршку Универзитета.

Декан Економског факултета УНИБЛ проф. др Миленко Крајишник истакао је да је интересовање за овај факултет све веће, да се уписује све већи број студената, али и подиже квалитет наставе.

,,То недвосмислено потврђују научни радови и резултати које постижу наши докторанди у Републици Српској и у свијету. Имамо све боље услове рада и у техничком и у материјалном смислу, те подршку Владе за даље унапређење наставног процесаˮ, рекао је Крајишник.

Свечаној академији на којој су промовисани магистри и мастери економије, те уручене награде најбољим студентима овог факултета, као и једнократне стипендије тј. новчане награде Фондације „Радован Рибићˮ, присуствовала је и проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу УНИБЛ проф. др Биљана Антуновић, проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Далибор Кесић, декани чланица УНИБЛ и бројни гости. 

Овој свечаности претходила је промоција дипломираних економиста који су своје студије успјешно окончали у периоду од 15. новембра 2020. године до 15. новембра 2021. године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11908/ef11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef13.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11908/ef14.jpg