Навигација
ViberX logo

Декану Шкрбићу уручено признање из Јапана

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Амбасадор Јапана у Босне и Херцеговине Макото Ито уручио је 12. новембра 2021. године декану Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Ранку Шкрбићу признање јапанског министра иностраних послова.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да је декан Шкрбић добио високо признање Јапана и захвалио тој земљи за несебичну помоћ у области унапређења науке на овим просторима.

„Захвални смо и декану Шкрбићу што је омогућио да се знатан број наставника и сарадника нашег универзитета усавршава у Јапану. Они су међу носиоцима истраживачких активности код нас“, навео је ректор након свечане церемоније која је одржана у просторијама Ректората Универзитета у Бањој Луци.

Декан Шкрбић се захвалио представницима Јапана за признање и додао да је на бази контаката које је стекао током едукације, усмјеравао овдашње младе истраживаче да и они крену његовим путем.

„На основу тих контаката, више од 30 људи из разних области науке било је краће или дуже на усавршавању у Јапану. Нисам то радио ради добијања неке награде, већ да помогнем да успоставимо везе и контакте, те да што више повежемо јапанску и нашу културу“, рекао је проф. др Ранко Шкрбић.

Амбасадор Јапана у БиХ Макото Ито рекао је да је декан Шкрбић заслужио признање захваљујући ономе што је учинио на плану остваривања пријатељских односа између Универзитета у Бањој Луци, Републике Српске и БиХ са Јапаном.

Иначе, проф. др Ранко Шкрбић је први добитник овог признања из БиХ, а признање му је додијељено за дугорочни допринос међусобном разумијевању између Јапана и Босне и Херцеговине и то послије студија у Јапану 1989. године, на којим је боравио као стипендиста Владе Јапана.

Признање министра спољних послова Јапана додјељује се појединцима и групама са запаженим резултатима на међународном плану, а у циљу препознавања њиховог доприноса промоцији пријатељства између Јапана и земаља регија и свијета. Додатни циљ овог признања јесте подршка јапанске јавности активностима добитника признања.

Свечаној церемонији уручења признања присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу УНИБЛ проф. др Биљана Антуновић, генерални секретар УНИБЛ мр Ђорђе Маркез и друге уважене званице.

Састанак ректора  Гајанина и амбасадора Јапана у БиХ

Прије свечане церемоније уручена признања декану Шкрбићу, одржан је одвојени састанак ректора Гајанина и амбасадора Јапана. Током овог састанак, разговарано је о досадашњој и будућој сарадњи са јапанским високошколским установама. Такође, разговарано је и о боравку студента и особља УНИБЛ на усавршавању у Јапану.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11649/6354.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11649/6335.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11649/6399.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11649/6349.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11649/6366.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11649/6382.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11649/6377.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11649/6394.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11649/9881.jpg