Навигација
ViberX logo

Ректор разговарао са амбасадором Италије у БиХ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и амбасадор Италије у Босни у Херцеговини Марко ди Руца, разговарали су 14. октобра 2021. године о досадашњој сарадњи између Универзитета у Бањој Луци и италијанских високошколских установа. 

Током састанка у просторијама Ректората Универзитета у Бањој Луци, ректор Гајанин је италијанског дипломату информисао о сарадњи која је остварена између нашег Универзитета и италијанских универзитета.

„Универзитет у Бањој Луци је у протеклом периоду остварио значајну сарадњу са италијанским универзитетима, па тако имамо успјешну сарадњу са Универзитетом у Маћерати, Универзитетом Коре у Ени, Универзитетом у Барију, те Универзитетом у Удинама, као и Универзитетом Сапиенца у Риму и низом других престижних високошколских установа из Италије“, истакао је ректор Гајанин.  

По његовим ријечима, постоји значајна сарадња и на пољу међународне размјене студената и особља кроз програме Еразмус+ сарадње. Како је навео, та сарадња се одвија са Универзитетом у Болоњи, Ка Фоскари универзитетом и Универзитетским институтом за архитектуру из Венеције, Универзитетом у Торину и другима. По ријечима ректора, постоји и активна сарадња на пољу изградње капацитета, такође кроз програме Еразмус+.

Италијански амбасадор је похвалио Универзитет и Филолошки факултет, посебно истичући добру сарадњу са студијским програмом Италијанског језика и књижевности. 
Амбасадор је истакао спремност за јачање свих облика сарадње, а руководству Универзитета у Бањој Луци је упутио искрене честитке за остварену сарадњу са високошколским установама из Италије. Како је навео, Универзитет у Бањој Луци је остварио сарадњу са престижним италијанским универзитетима. 

По његовим ријечима, у наредном периоду планирано је и отварање Италијанског центра за културу, гдје би значајан партнер био управо студијски програм Италијанског језика и књижевности Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци. 

Током састанка разговарано је и о популаризацији италијанског језика и културе на територији Републике Српске, те активностима на успостављању нових облика сарадње. Иначе, током  ове посјете, амбасадор се састао и са групом студената из Торина који на Универзитету у Бањој Луци бораве у оквиру  програма студентске размјене. 

Састанку ректора Гајанина и амбасадора ди Руце, присуствовали су: проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Далибор Кесић, декан Филолошког факултета проф. др Биљана Бабић, продекан за научноистраживачки рад и међународну сарадњу Филолошког факултета доц. др Зорана Ковачевић, руководилац студијског програма Италијански језик и књижевност доц. др Марија Форнари, те професори са наведеног студијског програма.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11549/sastanak_sa_ambasdorom_italije_glavna_slika.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/11549/sastanak_sa_ambasdorom_italije_2.jpeg