Навигација
ViberX logo

Одржан округли сто о актуелним темама из високог образовања

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Округли сто о актуелним питањима из примјене новог Закона о високом образовању и перспективама даљег развоја, одржан је 9. и 10. октобра 2021. године у хотелу ,,Кардиал“  у Бањи Врућици код Теслића.
 
На овом догађају у организацији Ректорске конференције Републике Српске, учешће су узели ректори и представници високошколских установа из Републике Српске, као и чланови академске заједнице, те Агенције за високо образовање Републике Српске и Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.  

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, наводи да су бројни изазови које треба дефинисати да се на идентичан начин примјењују законске регулативе, било да је ријеч о јавним или приватним високошколским установама у Републици Српској.

Гајанин који је и предсједавајући Ректорске конференције Републике Српске, је указао на потребу да се утврди начин на који ће се примјењивати законске одредбе као што су услови за избор наставника и сарадника на високошколским установама, акредитација и акредитација институција и студијских програма у оквиру факултета.

,,Очекујемо и усвајање правилника, прије свега Правилника о мрежи високошколских установа и студијских програма у Републици Српској, као и Правилника о оквиру квалификација у Српској’’, рекао је Гајанин.

Како је навео, високо образовање је готово бесплатно на јавним универзитетима у Републици Српској, и то је свакако најзначајнија предност Закона о високом образовању Републике Српске.

Директор Агенције за високо образовање РС доц. др Биљана Војводић, оцјењује да је Закон о високом образовању отворио многе могућности у области унапређења квалитета, што је исказано и доношењем посебног Закона о обезбјеђењу квалитета.

,,Створене су претпоставке да се донесу нови стандарди за почетну акредитацију’’, изјавила је Војводићева, и указала на потребу да се убрзају неки процеси који су постављени Законом о високом образовању, а о чему би ова конференција требала дати одговарајуће смјернице.

Потпредсједник Савјета за развој виског образовања Републике Српске проф. др Драшко Маринковић, каже да је у ранијем периоду Савјет дефинисао приједлог мјера и одлука за унапређење високог образовања за период 2021-2023. и низ правилника и стандарда.

Помоћник министра у ресору за високо образовање доц. др Јелена Старчевић каже да је округли сто организован да се направи пресјек досадашњег стања примјене новог Закона о високом образовању и Закона о обезбјеђивању квалитета у високом образовању.

Она наводи да су нови закони унијели значајне новине код осигурања квалитета екстерног и интерног, промијењених процедура за акредитацији и почетну акредитацију, што ће данас, уз изградњу квалификационог оквира у Српској, бити у фокусу округлог стола.

Иначе, 9. октобра 2021. одржана је и заједничка сједница Ректорске конференције Републике Српске и Савјета за високо образовање Републике Српске. Дан раније на истој локацији, одржана је и сједница Савјета за високо образовање Републике Српске. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8493.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8489.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8490.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8491.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8492.JPG