Навигација
ViberX logo

Обиљежено 29 година успјешног рада Пољопривредног факултета

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаном додјелом диплома студентима који су успјешно окончали студије првог и другог циклуса студија, Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци 11. октобра 2021. обиљежио је 29 година успјешног рада и развија.

На свечаности у амфитеатру Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци, уручене су дипломе магистрима пољопривредних наука, мастерима пољопривреде и дипломираним инжењерима пољопривреде.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин истакао је да би Пољопривредни факултет могао бити примјер другим чланицама како се реализују међународни и регионални пројекти.

„Резултат тога су истраживања који наши професори публикују у међународно признатим научним часописима, што је омогућава да се наш универзитет позиционира на међународном плану“, рекао је Гајанин и навео да овај факултет углавном располаже домаћим кадром.

Он је истакао и значај активности овог факултета у Експериментално-едукативном центру у Александровцу, у оквиру којег се представљају начини узгоја одређених култура да би се остварили максимални приходи.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Борис Пашалић, рекао је да ресорно министарство пружа пуну подршку развоју овог факултета, који већ има значајну традицију.

Он је истакао да је студент увијек у првом плану, те да ресорно министарство сваком дипломираном инжењеру пољопривреде који има имање на селу и жели да остане ту обезбјеђује 40.000 КМ за почетни посао.

„У комбинацији са посједом који имају и стеченим знањем на факултету, сматрамо да је тај новац добра стартна основа за успјешно бављење пољопривредом, јер нам је циљ да своје знање примијене на терену, што је главни услов за развој пољопривреде“, рекао је Пашалић.

Декан Пољопривредног факултета УНИБЛ проф. др Златан Ковачевић рекао је да овај факултет годишње заврши око 100 студената.

„Усмјерени смо на међународну сарадњу, као и да студентима осигура што више праксе, али и да реализујемо научноистраживачке пројекте, те смо једина чланица на Универзитету која је координатор два пројекта“, рекао је декан Ковачевић.

Студент генерације Пољопривредног факултета Михајло Воруна, поручио је млађим колегама да се труд и залагање исплате, те да овај факултет пружа добру основу за научноистраживачки рад, као и за рад на терену у рјешавању свакодневних проблема са којима се сусрећу пољопривредни произвођачи.

Прије свечаности, положен је вијенац испред бисте првог декана Пољопривредног факултета проф. др Петра Дурмана. Окупљеним се пригодним ријечима обратио продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу проф. др Жељко Вашко који је пригодном бесједом посјетио на рад проф. Дурмана.

Пољопривредни факултет је почео са радом 10. октобра 1992. године у згради бивше Више пољопривредне школе у Бањој Луци. Од оснивања до 1999. на факултету је извођена настава на општем усмјерењу, након чега су формирана три нова смјера: ратарски, воћарско-виноградарски и сточарски. Након шест година формирана су три студијска програма: Анимална производња, Биљна производња и Аграрна економија и рурални развој. Од академске 2006/2007. године, овај факултет организује наставу према принципима болоњског процеса, са три студијска програма и шест усмјерења. Данас се на факултету настава изводи на свим циклусима студија, а факултет је кадровски и инфраструктурно потпуно оспособљен и самосталан у извођену научног и наставног процеса.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11547/IMG-8474.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1198.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1258.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1265.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1273.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1306.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1309.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1312.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1314.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1321.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1332.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11547/DSC_1343.JPG