Навигација
ViberX logo

Обиљежен Свјетски дан Конфуцијевих института

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Радионицом кинеске калиграфије, часом борилачких вјештина и такмичењем у стоном тенису, Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци завршио је 25. септембра 2021. године обиљежавање Свјетског дана Конфуцијевих института. 

Радионица кинеске калиграфије и час борилачких вјештина, које је Конфуцијев институт организовао за дјецу основношколског узраста, одржани су на платоу испред Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци у Универзитетском граду. У истом термину одржано је и такмичење у стоном тенису, кинеском националном спорту, у холу Факултета политичких наука за средњошколце и одрасле.

Ученици, наставници и сви заинтересовани грађани четврту годину за редом током обиљежавања Свјетског дана Конфуцијевих института имају прилику да кроз радионице упознају различите аспекте традиционалне и модерне кинеске културе. 

Тако су ове године ученици и наставници из ЈУ ОШ „Алекса Шантић“, ЈУ ОШ „Змај Јова Јовановић“ и ЈУ ОШ „Иво Андрић“ из Бање Луке, са којима Конфуцијев институт има сарадњу у виду организовања бесплатних курсева кинеског језика за ученике тих школа, као и велики број друге дјеце, имали прилику да се опробају у вјештини лијепог писања, односно кинеске калиграфије и борилачке вјештине кунг фу. Раније су одржане и друге активности поводом Дана Конфуцијевих института, као што је квиз из познавања кинеске културе за ученике бањалучке Гимназије и ЈУ Средњошколски центар Добој. 

Иначе, преко 500 Конфуцијевих института у више од 140 земаља током овог мјесеца традиционално прослављају овај дан и том приликом организују јавне догађаје на којима се кинески језик, култура и традиција дијели са грађанима локалне заједнице.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11495/IMG_6636.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11495/IMG_6577.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11495/IMG_6763.jpg