Навигација
Viber

Синергија УНИБЛ и МНРВОИД на одговорним истраживањима и иновацијама

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Представнице Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) као партнера из Републике Српске у WBC-RRI.NET Х2020 пројекту, Анђела Пепић и Драгана Радуловић, разговарале су 9. јула 2021. године са савјетником министра за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Николом Драговићем.

Током састанка са Драговићем, а који је укључен у развој Стратегије паметне специјализације (С3) за Републику Српску, али и Босну и Херцеговину, разговaрано је о  могућностима за успостављање синергије између планираних пројектних активности и развоја С3, као и Стратегије за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске за период 2022-2028. година, а касније и њхове реализације.
 
Имајући у виду да су обје стратегије у раној фази развоја, исказано је постојање великог потенцијала за укључивање концепта одговорних истраживања и иновација у исте, као прожимајућег аспекта. 

Драговић је истакао значај укључивања УНИБЛ и WBC-RRI.NET пројекта у процес развоја Стратегије паметне специјализације у различитим фазама. Како је навео, Универзитет би дао допринос везан за укључивање концепта одговорног истраживања и иновација као елемента у склопу Стратегије паметне специјализације за Републику Српску, а самим тим био би укључен и у њену даљу реализацију. 

Додатно, Драговић је нагласио потребу за стварањем сингергије, те ангажман УНИБЛ на укључивању концепта одговорних истраживања и иновација у Стратегију за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске за период 2022-2028. година која ће представљати основу за будуће грантове Министарства. 

Саговорници су истакли да  је Министарство кључни актер који ће бити активно укључен у предстојећи процес ко-креације пројектних активности у оквиру пројекта, са посебним фокусом на образовање о науци и отворену науку/отворени приступ. Драговић је нагласио да и Министарство, али и он лично, сматрају да је укључивање Министарства у тај процес значајан нарочито због касније реализације горе поменутих стратегија. 

Више о WBC-RRI.NET пројекту налази се на овом линку: https://wbc-rri.net/

WBC-RRI.NET пројекат се финансира из гранта Европске уније кроз Хоризонт 2020 програм за истраживање и иновације под уговором о гранту бр.101006279.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11322/hhh.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11322/wbc-rri-logo-1-2_2021-03-19__1_.png