Навигација
ViberX logo

Одржан састанак чланова Управног одбора Конфуцијевог института

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Састанак чланова Управног одбора Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци (КИ УНИБЛ) одржан је 16. јуна 2021. године путем платформе Зум.

Ректор Универзитета у Бањој Луци и предсједник Управног одбора проф. др Радослав Гајанин, истакао је да ће један од најважнијих циљева међусобне сарадње бити остварен наредне школске године, а то је отварање Катедре за синологију при Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци. Такође, нагласио је важност заједничког пројекта на Факултету за стране студије у Тјенђину, на којем ће кинески студенти имати прилику да уче српски језик. Током овог састанка Гајанин је похвалио и успјешан рад Конфуцијевог института УНИБЛ.

Проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу УНИБЛ и члан Управног одбора  проф. др Биљана Антуновић, истакла је важност рада Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци као платформе за међународну сарадњу и академску размјену Републике Српске и НР Кине. 

Декан Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић, који је такође члан Управног одбора, изразио је захвалност партнерима у Кини на помоћи у превазилажењу ситуације изазване појавом и ширењем вируса корона. Такође, нагласио је да постоји много простора за међусобну сарадњу Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци и Медицинског факултета у Тјенђину. Он се захвалио и на донираној опреми која се користи на Институту за биомедицинска истраживања.

Директори Конфуцијевог института УНИБЛ Шен Ли и др Љиљана Стевић, осврнуле су се на досадашњи рад Конфуцијевог института и планове за будуће пројекте и активности који укључују отварање Конфуцијеве учионице у Добоју. Такође, говориле су и о сарадњу са кинеским фирмама у Републици Српској у којима полазници курсева кинеског језика обављају праксу. Била је ово прилика да директори Конфуцијевог института, говоре и о плановима за покретање и развој Катедре за синологију на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Предсједник Управног одбора Универзитета за технологију и образовање у Тјенђину Џанг Ђинганг, истакао је важност одржавања састанака представника два универзитета и нагласио значај свих пројеката који су реализовани од отварања Конфуцијевог института. Говорио је између осталог о пројектима као што су међусобне посјете званичника, академска размјена, те могућности увођења српског језика у наставу на Факултету за стране студије  Универзитета за технологију и образовање у Тјенђину. Ђинганг је говорио и о организацији љетног кампа за полазнике курсева на Конфуцијевом институту УНИБЛ. Како је појаснио, љетни камп би организовали Конфуцијев институт и Универзитет за технологију и образовање у Тјенђину. 

Патнери из Кине су исказали задовољство радом Конфуцијевог института који како су једногласно истакли повезује градове Бања Луку и Тјенђин, те Републику Српску и НР Кину, те најавили пуну подршку у раду Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци. 

Поред предсједника УО Универзитета за технологију и образовање у Тјенђину Џанга Ђинганга, састанку су присуствовали и: проректор за међународну сарадњу Универзитета за технологију и образовање у Тјенђину Ли Ђингћуан, директор Канцеларије за међународну размјену Џаи Фенгђе и замјеник директора Канцеларије за међународну размјену  Џанг Леи.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11248/uo-ki-unibl.jpg