Навигација
ViberX logo

Обиљежен Дан руског језика

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

На Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци, 31. маја 2021. године одржана је свечана академија поводом Дана руског језика, а том поводом у функцију је пуштен и Центар за руске студије.

Заинтересованост студената за изучавање руског језика је на задовољавајућем нивоу, рекла је декан Филолошког факултета проф. др Биљана Бабић, изразивши наду да ће у наредном периоду бити већа.

,,Катедра за русистику имала је свој успон у нашим оквирима, а тај успон крунисан је отварањем Центра за истраживање, који тек треба да започне рад у пуном капацитету’’, навела је Бабићева.

У Амбасади Русије у БиХ кажу да је отварање Центра за руска истраживања од историјског значаја за Филолошки факултет.

,,Отварање овог центра има невјероватан значај и представља институционалну подршку руском језику и његовом положају и ми то заиста цијенимо’’, истакла је аташе за културу и образовање Амбасаде Русије Анастасија Гајдаленок.

Директор Руске хуманитарне мисије на Балкану др Бранимир Нешић, нагласио је да би овај Центар требало да пружи додатни мотив развоју свеукупних српско-руских односа и још дубљем повезивању два народа и двије културе.

На академији је говорила и шеф Катедре за русистику проф. др Мирјана Арежина. 

Током свечане академије одржане у организацији Катедре за русистику на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци уручене су и захвалнице појединцима и организацијама који су својим несебичним радом и трудом рад и развој студија руског језика и књижевности на Филолошком факултету. Захвалнице су уручене епископу бањалучком Јефрему (Милутиновићу), продекану за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу на Технолошком факултету УНИБЛ проф. др Горану Вучићу и Студентској организацији Филолошког факултета. У умјетничком дијелу програма наступили су студенти Академије умјетности и Филолошког факултета. 

Иначе, важно је нагласити да је за дан прославе руског језика, литературе и културе, одређен 6. јун и то у част великог руског писца Александра Пушкина, а који је рођен тог дана 1799. године у Москви. Пушкин се сматра оснивачем модерне руске литературе.

Овој академији претходио је састанак проректора за научно-истраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци  проф. др Горана Латиновића и декана Филолошког факултета са аташеом за културу и образовање у Амбасади Русије Анастасијом Гајдаленок и директором Руске хуманитарне мисије на Балкану др Бранимиром Нешићем и савјетником у Мисији Гораном Петронијевићем.

Гости из Сарајева и Београда обишли су новоосновани Центар за руске студије, гдје су разговарали руководиоцем Центра за руске студије Соњом Милићевић, те наставницима и сарадницима са Студијског програма руског и српског језика и књижевности.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11189/01_i_naslovna.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/02__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/03__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/04__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/05__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/07.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/08.JPG