Навигација
ViberX logo

Делегација Универзитета у Бањој Луци боравила у Русији

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Делегација Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) у саставу проф. др Горан Латиновић, проректор за научноистраживачки рад и развој, и проф. др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука, од 15. до 22. јуна 2021. године боравила је у радној посјети Руској Федерацији.

Том приликом проректор Латиновић и декан Ћеранић посјетили су Тамбовски државни универзитет „Г. Р. Державин”, Тамбовску духовну семинарију и Московски државни обласни универзитет.

Током посјете Тамбовском државном универзитету, разговарали су са проф. др Еленом Александровном Јурином, проректором за научни рад овог универзитета и њеним сарадницима. Састали су се и са проф. др Вером Анатолјевном Шуњајевом, деканом Факултета за право и националну безбједност, доц. др Ирином Јурјевном Безукладовом, директором Одсјека за међународну сарадњу, проф. др Сергејом Сергејевичем Худаковим, деканом Факултета за филологију и новинарство и проф. др Владимиром Викторовичем Романовим, деканом Факултета за историју, свјетску политику и социологију.

Разговарано је о могућностима учешћа у заједничким научним пројектима, научним конференцијама и издавачкој дјелатности, размјени научно-наставног особља и студената, љетним школама, као и о заједничким студијским програмима. Тамбовски државни универзитет „Г. Р. Державин” основан је 1917. године и има око 13.000 студената, од којих су око 3.000 странци.

Делегација Универзитета у Бањој Луци посјетила је и Тамбовску духовну семинарију, иначе један од неколико десетина богословских факултета у Руској Федерацији, гдје су разговарали са проф. др Еленом Валерејевном Грудишином, проректором за научни рад, која их је упознала са условима студирања, а посебно са ријетким и драгоцјеним књигама у библиотеци Семинарије.

На крају посјете Руској Федерацији, професори Латиновић и Ћеранић разговарали су са проф. др Оксаном Александровном Шестаковом, проректором за образовање Московског државног обласног универзитета, као и проф. др Еленом Михаиловном Приоровом. Осим раније договореног заједничког мастер/магистарског студија, разговарано је и о могућностима проширења сарадње, с посебним нагласком на учешће у заједничким научним пројектима. МГОУ основан је 1931. године и има преко 10.000 студената, од којих је око 250 странаца.

На оба државна универзитета у Тамбову и Москви, делегација УНИБЛ посјетила је и универзитетске храмове Руске православне цркве.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11259/02__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/04__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/07__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/05__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/03__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11259/06__1_.jpg