Навигација
ViberX logo

Амбасадор Кине одржао предавање

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Амбасадор Кине у Босни и Херцеговини Ђи Пинг, одржао је 18. јуна 2021. године онлајн предавање на тему ,,100 година од оснивања Комунистичке партије у Кини’’.

Током предавања чији је организатор био Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци, амбасадор је истакао да је Кина данас стабилна земља у развоју са великим привредним растом, која његује традиционалне пријатељске односе са другим земљама.

Амбасадор се осврнуо на историју Комунистичке партије Кине која ове године обиљежава 100 година од оснивања, а од 1949. године налази се на власти у Народној Републици Кини. Како је навео, за вријеме владавине ове партије, више од 700 милиона људи избављено  је из сиромаштва. По његовим ријечима, у том периоду се Кина из сиромашне земље претворила у земљу са најбрже растућом економијом.

Ђи се осврнуо и на све боље односе Кине и Републике Српске и БиХ. Он је истакао да иницијатива ,,Појас и пут’’ и укидање важног режима представљају велики напредак у односима двије земље. Посебно је нагласио важност дипломатских односа Кине и САД и Кине и Јапана, који сљедеће године обиљежавају 50 година од нормализације односа.

Он је посебно нагласио важност дипломатских односа Кине и САД и Кине и Јапана, који сљедеће године обиљежавају 50 година од нормализације односа.

Ђи је рекао да поред тога академска размјена и промоција кинеског језика и културе, која се одвија путем Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци и Катедре за кинески језик на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву представља, добар примјер пријатељства и сарадње Кине и БиХ.

Ово предавање које је одржано путем Зум платформе, привукло је интересовање академске заједнице, студената, те медија.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11250/ki-01.jpg