Навигација
ViberX logo

Вебинар о новом програму финансирања научно-истраживачких пројеката

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Први вебинар на тему „Од Хоризонта 2020 до Хоризонта Европа – основне промјене и различити фокуси у Хоризонт Европи“ одржаће се 24. фебруара 2021. године у 10 часова путем Зум платформе.

За учешће на вебинару неопходна је регистрација, а коју је могуће обавити на овом линку

Догађај је намијењен за све истраживаче, менаџере и администраторе истраживања заинтересоване за теме: шта доноси нови програм финансирања научно-истраживачких пројеката Horizon Europe, који су главни принципи дизајнирања успјешног приједлога научно-истраживачког пројекта, значај етике и отворене науке Horizon Europe, права интелектуалне својине у научно-истраживачким пројектима, трансфер технологије и процјена тржишта од посебног значаја за иновационе и научно-истраживачке пројекте, финансије на Horizon Europe пројектима и додатне могућности за аплицирање институција из земаља Западног Балкана.

Вебинар се организује у оквиру пројекта под називом V4+WB RMA Network, а у којем Центар за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањој Луци од новембра 2020. године учествује као партнерска институција. Овај пројекат је иницијатива за подршку и оснаживање заједнице менаџера и администратора истраживања. Конзорцијум предвођен организацијом ХЕТФА из Будимпеште, финансиран је кроз Међународни вишеградски фонд и фокусира се на земље тзв. вишеградске четворке (В4 − Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска) и Западног Балкана (Србија, Босна и Херцеговина и Сјеверна Македонија). 

Основни циљ је побољшање свеукупног учешћа у ЕУ програмима који подржавају науку и иновације, укључујући и нови оквирни програм − Хоризонт Европа (ХЕ). Пројектом се жели смањити јаз у стручности и различитим могућностима за умрежавање у укљученим земљама, као и јачање ове мреже на регионалном нивоу. Први циљ ће бити испуњен организовањем низа вебинара које ће партнери реализовати у сарадњи са пажљиво одабраним стручњацима, док ће други бити омогућен успостављањем нове платформе која ће омогућити активно умрежавање и размјену материјала за учење и усавршавање онима који раде у домену науке и који учествују у вођењу и администрирању пројеката финансираних кроз ЕУ програме. Главна питања којима ће се пројекат бавити укључују разматрање правних и финансијских аспеката ХЕ програма, научну комуникацију, заштиту и управљање интелектуалном својином, те друге релевантне теме. 

Партнери на пројекту су: Silesian University of Technology (Пољска), Centre for Knowledge and Technology Transfer, Charles University (Чешка), Slovak University of Technology (Словачка) INTER-EDU–Association for Internationalization of Education and Science (Сјеверна Македонија), Центар за промоцију науке (Србија) и Универзитет у Бањој Луци.

Све детаље о програму и вебинарима могу се пратити на Фејсбук страници
https://www.facebook.com/V4WBRMANetwork/,  као и Твитер налогу 
https://twitter.com/CPNSrbija/status/1357624741520113665.

Информације су доступне и на интернет страници https://hetfa.eu/international-projects/v4wb-rmas/.

Материјали за први вебинар могу се преузети из прилога (Прилог 1, Прилог 2).
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10841/Facebook-Cover__1_.jpg