Навигација
ViberX logo

Студенти УНИБЛ ће се такмичити у еспорту

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Студенти Универзитета у Бањој Луци, окупљени око прве универзитетске лиге, играјући игру ,,League of Legends’’ овог прољећа моћи ће да се такмиче у еспорту.

Наиме, компанија „Tiltproof“ и Универзитет у Бањој Луци, у сарадњи са ИТ компанијом „Клика“ организују прву универзитетску еспорт лигу у овој игри. Како је најављено, универзитетска лига ће бити састављена од студената факултета Универзитета у Бањој Луци (максимално 10 факултета). Тимове, који су састављени од пет играча, креираће сами представници, а искуство у гејмингу свакако ће бити пресудно при креирању тимова. Такмичари у еспорту своје снаге ће одмјерити током априла, када ће бити познат и први побједнички тим у овом такмичењу.

„Универзитет у Бањој Луци је препознао значај еспорта, саставног дијела гејминг индустрије као најбрже растуће индустрије данашњице, као потенцијал за даљи развој и осавремењивање приступа и рада са студентима који би им у некој будућности могао бити од користи при запошљавању. Сматрамо да нашим студентима треба пружити прилику за учешће у оваквом виду такмичења, односно у еспорт лиги, чиме им се отварају врата за будући ангажман унутар гејминг индустрије“, рекла је мр Анђела Пепић, руководилац Центра за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањој Луци.

,,Компанију „Tiltproof“ смо препознали као озбиљног партнера, узимајући у обзир да је у питању домаћа компанија чији су оснивачи иновативни и предузетни млади људи који су препознали прави моменат за покретање еспорт такмичења ове врсте и промовисање гејминг индустрије у нашој земљи“, навела је Анђела Пепић.

Саму организацију преноса мечева и техничку подршку ће преузети компанија „Tiltproof“, док ће „Клика“ обезбиједити главну награду.

Сергеј Слишко, директор компаније „Tiltproof“, каже да је еспорт на универзитетима у свијету присутан већ годинама.

„Данас је то већ на нивоу, да се факултети боре да привуку најталентованије еспортисте квалитетним кадром из свијета гејминга „state of the art” опремом и просторијама које нуде најновију технологију за рад и усавршавање еспорт вјештина, као и бесплатне школарине за најбоље појединце или тимове“, казао је Слишко. 

„Један од главних циљева компаније ове године био је да приближимо значај еспорта институцијама, те смо захваљујући сарадњи са Универзитетом и „Кликом“, то напокон и успјели.

Такође, битно је да афирмишемо еспорт и прикажемо га у најбољем свјетлу широј јавности, јер гејминг је огромна индустрија са годишњим приходима од преко 160 милијарди и вјерујем како би било паметно да покренемо ову индустрију и у нашој земљи, како бисмо остали у кораку са трендовима и развојем технологије“, рекао је директор компаније ,,Tiltproof”.

Универзитетска еспорт лига моћи ће се пратити на Tiltproof Twitch и YouTube каналима.  

Први корак ка оснивању универзитетске еспорт лиге била је предаја писма намјере од стране Универзитета у Бањој Луци којим се исказује интерес за сарадњу на овом пројекту.

У име ректора проф. др Радослава Гајанина, писмо намјере представницима организације „Tiltproof“ 16. фебруара 2021. године уручили су мр Ђорђе Маркез, генерални секретар Универзитета и мр Анђела Пепић, руководилац Центра за предузетништво и трансфер технологија.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10861/e-liga_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10861/IMG_9608.JPG