Навигација
Viber

Пројекат NI4OS-Европа: У дигиталном каталогу 19 нових услуга

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Пројекат ,,Националне иницијативе за отворену науку у Европи“ (NI4OS-Европа) који доводи научне заједнице на корак ближе визији Отвореног облака науке и Отворене иновације, обогаћен је са 19 нових услуга у дигиталном каталогу. 

NI4OS-Европа кључни је сарадник у Европском облаку отворене науке (EOSC), интегрисаном, интероперабилном дигиталном окружењу које има за циљ да научним заједницама пружи неометан приступ е-инфраструктури, услугама и подацима, као и да омогући прекограничну и интердисциплинарну сарадњу. Ресурси које пружа каталог дигиталних услуга NI4OS-Европа биће интегрисани у портфолио EOSC-а, омогућавајући милионима научника широм свијета приступ, чување, управљање, анализу, дијељење и поновну употребу података истраживања.

Партнерство NI4OS-Европа чине 22 организације из 15 држава чланица и придружених земаља ширег региона Југоисточне Европе, a један од партнера је и Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци.

Пројекат доприноси EOSC-у кроз приступ на више нивоа, а између осталог доприноси EOSC портфолиу рачунарском инфраструктуром и услугама, скуповима података, као и услугама отвореног складиштења и управљања подацима. Пројекат подржава развој и укључивање националних иницијатива за отворени научни облак у 15 држава чланица и придружених земаља у управљање EOSC-ом, те пружа обуку за уграђивање у заједницу EOSC филозофије и FAIR принципа за проналажење података, доступност, интероперабилност и поновну употребу.

Платформа NI4OS-Европа наводи укупно 41 услугу која је тестирана у погледу степена спремности за интеграцију у EOSC, кроз специјализоване моделе. Паралелно са тим, спроведено је на десетине јавних обука са различитим позадинама и улогама, као и консултације и студије за усвајање политика отворене науке. Зато је NI4OS-Европа створио снажне темеље за примјену EOSC-а, са предностима за широк спектар научника и професионалаца у области информационе и комуникационе технологије (ИКТ).

Пројекат NI4OS-Европа финансира Европска комисија у оквиру споразума о додјељивању европских истраживачких инфраструктура Хоризон 2020 број  857645.

Везе:
•    NI4OS - National Initiatives for Open Science in Europe
•    NI4OS-Europe Service Catalogue
•    European Open Science Cloud
•    NI4OS-Europe Facebook | NI4OS-Europe Twitter
•    Subscribe to NI4OS-Europe news

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10863/1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10863/2__1_.jpg