Навигација
ViberX logo

Презентација о стварној користи отворене науке за истраживаче

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Презентација ,,Која је стварна корист за истраживаче од отворене науке и NI4OS - Европа пројекта’’ биће одржана 2. марта 2021. године путем видео-линка. 

Упутство за видеоконференцијску везу ће бити достављена благовремено свим регистрованим учесницима, а регистрација је могућа на овом линку

Организатор ове конференције је Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци, а догађај је намијењена запосленим у научним установама који раде или намјеравају да раде на научноистраживачким пројектима, а нарочито на пројектима које финансира Европска комисија. 

Такође, намијењена је и представницима релевантних министарстава који се баве законским оквирима и прописима из области отворене науке. У оквиру презентација ће бити приказан и практичан примјер употребе отворених података, алата отвореног кода, те отворених научноистраживачких инфраструктура у циљу прављења система за аутоматску класификацију сателитских снимака. Презентација обухвата и практичан приказ тока рада, те начина употребе отворене науке са циљем олакшавања живота научним радницима.

У оквиру презентације биће представљени основни принципи одговорног истраживања и иновација, те њихова међусобна повезаност, као и значај примјене истих за научно-истраживачке пројекте. Осим наведеног, биће представљене и могућности сарадње у оквиру Х2020 пројекта NI4OS - Европа. Кроз практичну сесију учесници ће имати прилику да се упознају са одабраним платформама за управљање отвореним подацима.

Иначе, отворена наука представља нови приступ научном процесу, заснован на сарадњи и новим начинима ширења знања коришћењем дигиталних технологија. Отворена наука подразумијева ширење принципа отворености на цјелокупни истраживачки процес, подстицање дијељења и сарадње што је раније могуће, што подразумијева системску промјену начина на којима се наука и истраживање базирају. Важно је нагласити и то да Европска комисија препоручује земљама чланицама да дефинишу политике којима се захтијева слободан приступ научноистраживачким публикацијама и примарним подацима који се настали кроз пројекте финансиране из јавних фондова.

Све додатне информације о предавачима и програму презентације налазе се у прилогу

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10886/ni4os_logo1.png