Навигација
ViberX logo

Почела реализација координаторског пројекта SMARTWATER

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Почела је реализација првог координаторског пројекта који финансира Европска комисија кроз програм Хоризонт 2020, под називом „Промовисање паметног управљања водом у пољопривреди у Босни и Херцеговине (SMARTWATER)“.

Ријеч је о пројекту који реализује Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци. Ово је први координаторски пројекат из овог програма који је додијељен високошколским установама у Републици Српској.

Партнери нашем Пољопривредном факултету на овом пројекту су: Међународни центар за напредне медитеранске агрономске студије - Медитерански агрономски институт, Бари, Италија; Државна Агенција високог Савјета за научна истраживања, Сарагоса, Шпанија; Универзитет у Лисабону, Пољопривредни факултет, Лисабон, Португалија, SYSMAN пројекти и сервиси МСП, Рим, Италија и Пољопривредно-прехрамбени факултет Универзитета у Сарајеву. 

Све је већа потреба пољопривредника да се придржавају концепта „више усјева по капи воде“ како би повећали продуктивност у производњи. Због тога је подручје одрживог управљања водом у пољопривреди веома важно. Босна и Херцеговина је добила значајну подршку кроз реализацију пројекта SMARTWATER, а који ће ојачати мрежне, истраживачке и иновационе капацитете Универзитета у Бањој Луци, Универзитета у Сарајеву и других партнерских институција. 

Такође, пројекат ће развити велики скуп заједничких активности које промовишу умрежавање, заједничка експериментална поља, истраживачку сарадњу и размјену знања и стручњака. Фокус ће бити на примјени паметних технологија (базираних на технологији у облаку и даљинској детекцији) у управљању водним ресурсима у пољопривредни, оптимизацији везе вода – енергија – храна, утицајима климатских промјена на биљну производњу и процесу прилагођавања биљака на климатске промјене.

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци, као институција задужена за координацију пројекта, биће у потпуности одговоран за реализацију циљева пројекта, институционалне контакте са националним и међународним институцијама и везу са Европском комисијом, као и за свакодневну реализацију пројекта током његовог трајања. Такође, факултет је задужен и за организацију и спровођење цјелокупних пројектних активности и за техничке, финансијске, административне и комуникационе аспекте реализације пројекта, достављање резултата и извјештаја Европској комисији, али и за промоцију резултата пројекта.

Пројекат се реализује од 1. јануара 2021. године до 31. децембра 2023. године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10844/IMG_9361.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10844/IMG_9350.jpg